Најновије

КУРТИЈЕВ СРБИН ПРЕТИ: Нека се спреме здравство и образовање за прелазак у "косовски систем"

Срби на КиМ морају да буду спремни за сценарио који им се неће допасти јер није питање да ли ће се затварање образовних и здравствених установа на КиМ у систему Србије догодити, већ када ће се то догодити, поручио је Ненад Рашић.

Само дан након што је председник Србије Александар Вучић упозорио на подмукао план Приштине да отвори мост на Ибру, напада школе и болнице на КиМ које су остале у српском систему, огласио се Куртијев "егзекутор свега српског" - министар за заједнице и повратак у тзв. влади Косова Ненад Рашић, који је најавио остварење те претње.

Србин који се налази у влади Аљбина Куртија је, наиме, изразио уверење да српским здравственим и образовним институцијама на северу КиМ тренутно не прети могуће затварање, али да Срби морају да буду спремни за сценарио који им се неће допасти.

"Морају се планирати опције, јер није питање да ли ће се то догодити [затварање образовних и здравствених установа у систему Србије], већ када ће се то догодити. Све оно што нас је недавно изненадило, све што нисмо знали или што је Београд сакрио од нас, не значи да се то неће десити", рекао је Рашић, преноси "Коха".

Он додаје да ће образовне и здравствене установе у српским заједницама на тзв. Косову, које се финансирају из буџета Србије и раде по њеном систему, морати да уђу у законодавни систем тзв. Косова, како је "предвиђено споразумима постигнутим у Бриселу".

Рашић је констатовао да су "здравство и просвета стубови заштите права и интереса Срба", али да се морају наћи модели који цео српски систем "уграђују у косовски", али "тако да не буду оштећени ни грађани ни запослени".

Да подсетимо, од почетка ове године тзв. косовске власти су почеле да затварају српске институције уз образложење да својим радом нарушавају тзв. уставни поредак "Косова".

Затворени су привремени општински органи у Призрену, Пећи, Сувој Реци, Истоку, Клини, Ораховцу, Драгашу, Митровици, Звечану, Зубином Потоку, Лепосавићу, у Митровици, Фонд пензијског и инвалидског осигурања у Северној Митровици, Трезор Народне банке Србије у Лепосавићу, Пошта Србије и Поштанске штедионице на северу КиМ.

На КиМ су повучене и српске таблице, а такође је забрањена употреба српског динара – што је додатно отежало финансирање институција које раде у јужној српској покрајини под српским системом, укључујући здравство и образовање.

ВУЧЕВИЋ: Влада усвојила закључак о враћању војног рока

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА