Најновије

Лончар: Следећег викенда позваћемо на преглед све који чекају на скенер

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да ће сви који су на листи чекања за скенер, а има их око 3.000 бити позвани на овај преглед следећег викенда.

"Радићемо целу суботу и недељу од седам ујутру до седам увече. Радићемо скенер на свим апаратима које имамо и који су тренутно у функцији и очекујем да у понедељак немамо листу чекања на скенер", рекао је он за ТВ Прва.

Појаснио је да ће пацијенти бити позвани, да ће бити направљен распоред и да ће се радити три до четири прегледа на сат времена.

Говорећи о томе шта ће се у наредном периоду радити на решавању проблема листа чекања што је јуче најавио председник Србије Александар Вучић, Лончар је рекао да је план да до краја месеца листе чекања буду крајње транспарентне и доступне свим грађанима Србије.

"План је да буду доступне и онима који чекају и онима који не чекају, и да они могу у реалном времену да прате где се налазе на тој листи чекања. Али не да прате, а да не знају шта се дешава, него да прате тако да се у реалном времену зна колико се којих операција урадило у којој здравственој установи.

Ми ћемо у наредне две недеље изаћи са тим, који је план, колико која установа мора да уради операције на дневном нивоу, колико на недељном нивоу", нагласио је он.

Рекао је да се сада сагледава колико има лекара, колико има операционих сала, да ли имају сву опрему која им је неопходна и да ће се решавање проблема листе чекања радити тако да остали пацијенти не трпе због тога.

"Онда ће грађани Србије у реалном времену гледати све то, колико се где обавила операција, да ли неко ради више, да ли неко ради мање, знаће се колико је коме задато операција. Мислим да је то најпоштеније и онда не могу ни доктори ни сестре да налазе оправдања", рекао је Лончар.

Истакао је да ће се овај проблем темељно решавати, да људи из болница треба да кажу шта им недостаје а држава ће им то набавити.

Председник Србије Александар Вучић рекао је јуче да на листама чекања има више од 68.000 пацијената и да већина њих не може да се креће и додао да је тај проблем у здравству лоциран и да се ради на решавању, као и да у најкраћем року, за годину дана, очекује да се листе смање за пет до десет хиљада.

САКРИЛИ СЕ У ШУМУ У ОКОЛИНИ КУРСКЕ ОБЛАСТИ: Руска артиљерија их редом разносила (ВИДЕО)

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА