Најновије

РОГОВИ У ВРЕЋИ: Москва прети уништењем Кијева - али са правом!?

Руски званичници запретили су Западу ескалацијом рата, а Украјини уништењем Кијева, док се назире одлука коју би западни лидери требало да донесу поводом дозволе да Украјина може да користи западно оружје за далекометне ударе по руској територији, наводи Ројтерс.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је синоћ да његов план о победи у рату зависи од одлуке Вашингтона, што се, како наводи агенција, односи на давање дозволе за нападе ракетама дугог домета које Кијев дуго тражи од НАТО савезника.

Шеф кабинета Зеленског, Андриј Јермак, написао је на Телеграму да су потребне "снажне одлуке" и да "терор" може престати.

Кијев је рекао да су напади дубље у руску територију од кључне важности за његове напоре да ограничи способност Москве да нападне Украјину, али савезници до сада нису били вољни да их дозволе, јер се прибојавају да би на тај начин дошло до ескалације рата, истиче Ројтерс.

Иако до сада није објављена никаква званична одлука по том питању, заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков тврди да је она већ донета и саопштена Кијеву, и да би Москва морала да одговори сопственим акцијама.

"Одлука је донета, карт бланш и све индулгенције су дате (Кијеву), тако да смо спремни на све. И ми ћемо реаговати на начин који неће бити леп", навео је Рјабков.

Бивши руски председник Дмитриј Медведев, који сада обавља функцију заменика председника државног Савета безбедности, рекао је да Запад тестира стрпљење Русије, али да оно није неограничено.

Медведев је рекао да је украјински упад у руску област Курск, већ дао Русији формалне основе да искористи свој нуклеарни арсенал.

Истакао је да би Москва на крају могла да прибегне нуклеарном оружју или да употреби неко од свог ненуклеарног, али још увек смртоносног новог оружја за напад великих размера.

Јермак је одговорио да гласне претње "Путиновог режима сведоче само о његовом страху да би терору ускоро могао да дође крај".

Погледајте ОВДЕ ракетни систем Тор-М1 у акцији

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА