Најновије

РУСКИ "ТСАРГРАД": Запад сломио Вучића - Вучић одбио позив на БРИКС самит

"Председник Србије Александар Вучић јавно је одбио позив руског председника Владимира Путина да учествује на самиту БРИКС-а у Казању. Имајући у позадини постепено орјентисање политике Србије према Западу, ово изгледа као демонстрација коначног избора актуелног српског руководства – уместо «вечитог пријатељства» са Русијом иде се на прихватање упорних предлога Запада. Шта ћемо, у том случају нам само преостаје да искористимо ситуацију за своју корист.", стоји у ауторском тексту Игора Пшеничникова на званичном сајту руске телевизије Тсарград.
Вучић и Ђурић

Вучић и Ђурић

Јавни одговор на јавни позив

Овакво нешто се није до сада дешавало у званичним односима Србије и Русије, чији народи, без обзира на политичку коњуктуру и промену историјских епоха, сматрају једни друге «браћом заувек».

Председник Србије Александар Вучић, упитан да ли ће прихватити јавни позив руског председника Владимира Путина да учествује на ыамиту БРИКС-а у Казању од 22. до 24. октобра ове године, одговорио је да има много других важних обавеза. Вучић је намерно шаљивим тоном саопштио да у то време има «заказано 16 састанака» са шефовима других држава и влада на маргинама Генералне скупштине УН.

Буквално дан раније Владимир Путин је на састанку на маргинама Источног економског форума у Владивостоку са потпредседником Владе Србије Александром Вулином јавно саопштио да позива председника Србије Александра Вучића на самит БРИКС-а у Казањ, и изразио наду да ће Вучић прихватити овај позив.

Дан касније, Александар Вучић је одговорио у стилу «хвала, не». Вучићев одговор на Путинов позив, како год се председник Србије покушао насмејати, био је сличан, пардон, показаном шипку.

Гости Вучића

У српским медијима је настала бура. Вучићеве речи су схваћене као његов званични и демонстративни заокрет према Западу и окретање леђа Русији. Српско издање Nova.rs је Вучићеве речи назвао "дрскошћу" према Путину.

Међутим, ова "дрскост" је била предодређена. За почетак, треба подсетити да је пре неколико недеља у Србију долазио директор ЦИА Вилијам Бернс, међутим резултати његовог сусрета са Вучићем нису били објављени у медијима.
Ипак, и без тога је јасно да је директор ЦИА одвратио Вучића од путовања у Казањ на самит БРИКС-а, и уопште од контаката са Русијом. На крају крајева, посета Казању значила би да Вучић треба да изјави како Србија позитивно гледа на БРИКС, или можда чак планира да се придружи БРИКС-у. А то не улази у планове САД и Европске уније. Овако, Вучићево одсуство на самиту у Казању га ослобађа од подобних непријатних за САД и Европу изјава и планова.

После Бернса у Београд је следио други посетилац. Крајем августа, посета председника Француске Макрона Србији, како пише споменуто издање Nova.rs, показао је "политику две столице председника Вучића".

Свима је познато да Србија посредно снабдева Украјину својим наоружањем, а српски лидер избегава да о томе јавно говори. Financial Times је у јуну ове године написао да процењује да је Србија индиректно преко других земаља од почетка рата у Украјини извезла муниције у вредности од око 800 милиона евра у ту земљу.

Међутим, током посете, Макрон је јавно похвалио Александра Вучића за испоруку српског оружја Кијевском режиму и "обелоданио" Вучићеву сарадњу са Европом по питању наоружавања Украјине.

Србија није у Европској унији, суверена је и сама доноси своје одлуке (у вези са санкцијама према Русији), и то је веома добро. Али приметићу и да је председник Србије донео веома смеле одлуке у вези са његовом сарадњом са Европљанима, у вези хуманитарних питања, муниције, рата на Украјини, одбраном — рекао је Макрон.

Апогејом привржености званичног Београда Западу може се сматрати потписивање са Француском уговора о куповини 12 нових ловаца Rafale за фантастичних 2,7 милијарди евра од стране Србије. Зашто Београд није од Русије купио авионе који би коштали знатно мање? Испоставило се да је "сада немогуће купити војне авионе у Русији", како се оправдавао председник Србије Вучић.

Српска штампа пише да"Србија никада није била тако блиска Западу као сада", стоји у чланку Пшеничникова.

Прочитајте ОВДЕ шта је Медведев рекао о нуклеарном удару Русије

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА