Најновије

БУРНА ЖИВОТНА ПРИЧА ФОЛК ЗВЕЗДЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ! Женио се 10 пута, два сина назвао по Титу, добио казну затвора па му одузели имовину

Певач Хашим Кучук Хоки, рођен је 1946. године у Фојници, а као млад је стекао велику популарност. Нажалост, 2002. године трагично је изгубио живот у саобраћајној несрећи.

Рођен је у Фојници у сиромашној породици. У детинству је био чобанин.

Пре него што је започео музичку каријеру, Хоки је 14 година радио као мујезин у џамији, са минарета је позивао вернике на молитву, пише српскаинфо. Живот му се променио из корена када је 1967. године отишао у војску где је научио да чита и пише.

Своју каријеру је започео певајући севдалинке, прво у кафанама, а онда и на фестивалима. Прославио га је наступ на Илиџи 1970. године, тада најпрестижнијем фестивалу на Балкану. Тада се публици представио песмом "Туго, моја туго", где је освојио друго место. Највећу популарност стекао је управо 70-их година прошлог века.

Поред певања, многи га памте и по великом скандалу на југословенској јавној сцени.

Наиме, он је први певач који се 1972. године фотографисао наг, али само до појаса, за лист "Сања".

Он је за тадашње време имао необичан и препознатљив имиџ, јер је стално носио црне наочаре и имао је дужу косу, што га је издвајало од других певача, а познат је и по бурном љубавном животу. Женио се чак десет пута, а из тих бракова имао је једанаесторо деце. Први пут се ожени са 15. година, а његова супруга је била чобаница.

Хоки је био велики поштовалац Јосипа Броза Тита, па је у његову част двоје своје деце назвао управо по тадашњем председнику - Алија Тито и Дарио Тито.

Хашим се почетком 80-их година повукао са музичке сцене и отишао у САД где је, због законске везе са две жене, био осуђен на затворску казну. Међутим, казну није служио, већ је био депортован у Југославију, а повратак у САД био му је забрањен. Због овог догађаја изгубио је сву стечену имовину у Америци.

Хашим Хучук Хоки био је први на листи када је у питању број продатих плоча, али и награда које је добијао, а више пута му је указана част да пева и тадашњем председнику Титу. Иако је продао више од 40 милиона плоча, наступе пред Титом је сматрао својим највећим успехом.

Остаће запамћен по многим хитовима, а посебно се истиче његов велики хит "Наздравите другови", који се 1971. године продавао и по 50.000 примерака дневно.

Новембра 2002. године, Хашим је погинуо у саобраћајној несрећи код Ковиља, а сахрањен је на гробљу у селу Сакуле, у општини Опово.

Posted by Дневне Новине Правда on Saturday 14 September 2024

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА