Најновије

Грађани на листама чекања: Др Милић пита – шта је та власт, која их је направила, чекала 12 година

Након што је председник Србије Александар Вучић изнео податак да се 68.000 пацијената налази на листама чекања и на одговорност позвао министра здравља, као и све остале у здравственом систему, стигло је обећање: сви који се налазе на листи чекања за скенер биће позвани наредног викенда. Да ли је прековремени рад лекара решење овог вишедеценијског проблема?

У реду за превентивне прегледе данас су чекали и они који и иначе стрпљиво чекају – на листи чекања.

Н1: Је л’ се први пут одазивате?

„Не. Више пута сам већ била“

Н1: И, како сте задовољни?

„Па задовољна сам. Супер је стварно што воде рачуна о нама који чекамо бре и по неколико месеци на неке прегледе“.

Да се чека на прегледе и операције одавно није новост. Иако је председник Републике о томе, признајући да је реч о вишедеценијском проблему, на конференцији посвећеној Косову, говорио као да јесте.

Вучић: Знате ли колико се чека за кук или колено?

Неки грађани добро знају.

„Седам година сам чекао операцију колена. Сада сам заказао операцију другог колена, за коју ми је речено да ћу на листи бити за четири године“

А Вучић ономад каже: „Нећемо да нам људи девет година чекају колено или кук“.

Министар здравља каже – неће више. Следећег викенда до скенера ће доћи сви са листе. То обећање уследило је након председниковог – да ће листе чекања бити укинуте до јуна или краја наредне године. Народна посланица Марина Мијатовић сматра то „ад хок“ решењем.

„Ја се слажем да не треба да имамо листе чекања, да треба да предузмемо све мере да дођемо до тога да не постоје листе чекања, али се не слажем са начином да ми сада треба додатни притисак да вршимо на лекаре“, казала је Мијатовић.

Јер би, сматра, прековремени рад у питање могао довести безбедност пацијената. Директор Клинике за кардиохирургију у Нишу доктор Драган Милић поздравља идеју да се листе ангажовањем лекара преко викенда смање, јер су управо тако укинуте на његовој клиници. Ипак, изражава сумњу.

„Сад оно је питање које ја желим да поставим: Да ли могуће да исти ти људи који су направили листе чекања и који нису бринули бригу о томе – да могу те исте листе чекања да очисте. У чему је разлика“, пита се Милић.

Разлику би, сматрају саговорници Н1, направила реформа здравственог система.

„Треба и реформа Медицинског факултета. Да видимо које су ту службе инсуфицијентне броју. Да усмеримо од прве, друге или треће године те лекаре на те предмете који су нам инсфуцијенти што се тиче кадра“, каже бивши в.д. директора Клиничког центра Србије и кардиолог Миљко Ристић.

Што се тиче иницијативе власти, коју подржава, Драган Милић поставља питање.

„Шта је довело до тога да тек након 12 година ова власт дође до идеје да се то очисти? Мислим да власт није била свесна тих листи чекања зато што ниједан једини функционер није био на тој листи чекања. То гарантујем 100 посто“, каже Милић.

Да ли ће се гаранције власти испунити? Сачекаћемо годину дана и видети да ли ће 68.000 људи престати да чека.

НОВИ ПОКУШАЈ АТЕНТАТА НА ДОНАЛДА ТРАМПА? Тајна служба хитно реаговала

Извор: Н1.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА