Најновије

ХАОС У ВЕНЕЦУЕЛИ ЗБОГ ЦИА: Ухапшени због плана за убиство Мадура - међу њима и америчке "Фоке"

Венецуелански министар спољних послова Диосдадо Кабељо саопштио је да су власти ухапсиле шест страних држављана, укључујући припадника елитне јединице за специјалне операције америчке морнарице "Фоке" (Navy СЕАЛ), због наводне завере ЦИА да дестабилизује ту латиноамеричку земљу.
Мадуро

Мадуро

Кабељо тврди да је циљ ЦИА да убије председника Николаса Мадура, док је Стејт департмент негирао ове наводе, преноси CNN.

Нa конференцији за новинаре у суботу, Кабељо је идентификовао наводног америчког специјалца као Вилијама Џозефа Кастанеду Гомеса, рекавши да је он вођа операције.

Министар је навео и имена још двојице притворених Американаца - Дејвид Естреља и Арон Барет Логан.

Кабељо је додао да су ухапшена и двојица шпанских држављана, Хосе Марија Басоа Валдовинос и Андрес Мартинез Адасме, као и Чех Јан Дармовзал.

Венецуеланске власти су такође заплениле 400 америчких пушака повезаних са наводном завером, рекао је он.

'ЦИА је на челу ове операције. То нас уопште не изненађује“, рекао је Кабело на конференцији за новинаре, тврдећи да је умешан и шпански Национални обавештајни центар.

Он је навео да је операција имала ''веома јасне циљеве за убиство председника Николаса Мадура“ и других високорангираних венецуеланских политичара, укључујући потпредседника и самог Кабеља.

Стејт департмент је негирао те тврдње, али је потврдио да је припадник америчке војске ухапшен у Венецуели, као и да је канцеларија "упозната са непотврђеним извештајима о још двојице притворених америчких држављана" у тој zemlji.

 ''Све тврдње о умешаности САД у заверу за свргавање Мадура су категоричка лаж. САД настављају да подржавају демократско решење политичке кризе у Венецуели'', рекао је потпарол Стејт департмента Метју Милер.

Неименовани извор из шпанског Министарства спољних послова рекао је Ројтерсу да од Венецуеле тражи више информација.

 ''Шпанска амбасада послала је вербалну ноту влади Венецуеле тражећи приступ притвореним грађанима како би се проверио њихов идентитет и националност и како би се знало за шта су тачно оптужени“, рекао је извор.

Хапшења су уследила два дана након што се шпански амбасадор у Каракасу Рамон Сантос састао са венецуеланским шефом дипломатије, Иваном Хилом у Каракасу.

До тензија између две земље је дошло након што је шпанска министарка одбране Маргарита Роблес изнела тврдње да у Венецуели влада диктатура, као и после састанка венецуеланског опозиционара Едмунда Гонзалеса са шпанским премијером Педром Санчезом у Мадриду.

Гонзалес је напустио Венецуелу раније ове недеље, након што је добио азил у Шпанији, због наводног политичког прогона у латиноамеричкој земљи, преноси Танјуг.

После избора одржаних у јулу, венецуеланска опозиција је објавила резултате гласања и истакла да је 75-годишњи Гонзалес однео убедљиву победу.

Међутим, венецуеланска Изборна комисија прогласила је Николаса Мадура победником, а он је одбацио међународне критике као десничарску заверу.

 До сада су САД, Аргентина и Перу признале Гонзалеса за новоизабраног председника.

Погледајте ОВДЕ ударе руских Сухоја у Курској области

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА