Најновије

ДАЧИЋ О СТАЊУ НА КОСМЕТУ: Куртија можемо зауставити једино силом и ризиком рата са НАТО алијансом!

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су најављене мере за Косово и Метохију одговор на кршење свих договора, док је ћутање међународне заједнице прећутно одобравање терора премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.
Дачић

Дачић

Дачић је за Блиц ТВ рекао да је тема Космета дугачка и болна тема свих генерација и да је тешко рећи који моменат је српском народу био најтежи.

"Нажалост, ова тема, Косово и Метохија, је много дужа, много дуже траје у историји нашег народа од свих нас. То је болна тема свих наших генерација и тешко је рећи који је то моменат, када се узме пресецање целог тог историјског трајања, када је нашем народу било теже. Много је тих тешких тренутака било", рекао је Дачић.

Према његовим речима, сви они који су остали да живе на КиМ су "национални хероји" и то не само сада, и после 1999. године, већ и после многих прогона, који су се десили раније, али и после мартовског погрома 2004. године, па затим једностраног проглашења независности "Косова" 2008. године.

"Све су то били тешки тренуци за наш народ. Свих ових година, приштинско руководство, на челу са албанским сепаратистима, сецесионистима и терористима, спроводило је етничко чишћење српског народа са Косова и Метохије. У том погледу, њихов крајњи циљ је увек остао исти. Да створе атмосферу да више није могуће живети Србима на Косову и Метохији. И управо овакви ставови које сте могли да чујете од стране председника Александра Вучића и Владе Србије, јесу одговор на непоштовање свих договора које смо до сада имали, непоштовање међународних докумената, не само резолуције 1244, већ и Бриселског споразума", истакао је Дачић.

Он је додао да је чињеница да постоје специјалне полицијске снаге на северу КиМ "апсолутно непостојећа" у Бриселском споразуму.

"Зато је основна суштина Бриселског споразума, када је потписиван, била да се Срби организују кроз ЗСО и да постоји српска полиција на том делу, односно да Срби који су полицајци буду на територији где живе Срби, такође да то буду и српске судије и српски тужиоци. Сада, не само да тога нема, већ смо добили и у српским срединама албанска такозвана руководства општина, добили смо забрану промета, терор над нашим народом, хапшење наших људи и тако даље", указао је Дачић.

Навео је да се две мере могу поделити на неколико сегмената. Једне су дипломатске, што значи да ће "председник Србије и сви остали уложити максималан напор да о томе упознају међународну Заједницу".  У супротном, то једногласно ћутање међународне заједнице се може означавати и као подршка једној таквој крвничкој политици Куртијевог режима, додао је Дачић.

Он је навео да Србија може да заустави Куртија само ако примени силу, али онда ризикује да уђе у сукоб са НATO Aлијансом.

"Једино решење је да натерамо међународну заједницу да реагује", поручује Дачић.

Прочитајте ОВДЕ више о стању на КиМ

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА