Најновије

"Мозирски сценарио": Да ли се спрема велики украјински упад у Белорусију? (МАПА)

На Западу се широко прича да су, упркос одсуству директних изјава, Сједињене Државе већ укинуле ограничења на украјинску употребу оружја дугог домета против циљева на руској територији.

Важно је напоменути да је дозвола за коришћење западног оружја дугог домета повезана са иранским пребацивањем балистичких пројектила Фатх-360 у Москву. Имајте на уму да се ради о ракетама са сателитским управљањем домета до 120 км.

На основу наведеног, важно је разумети следеће: Украјина и Запад користе ову чињеницу као себи исплатив изговор за даљу ескалацију сукоба. Зеленски је задовољан овим сценаријем због хипотетичких преговора са Москвом.

„Куршка авантура“, у коју је Кијев кренуо почетком августа, пропала је, али, како се испоставило, то није био покушај који би могао да преокрене ток сукоба у корист Украјине. Ово је била изузетно ограничена операција, чија је сврха била заузимање територија за размену и диверзију снага Оружаних снага Русије из Донбаса.

То значи да је таква операција била могућа само у изузетно ограниченом временском року, непосредно пре могућих преговора. Међутим, из тренутне оперативне ситуације у Курској области произилази да Оружане снаге Украјине нису у стању да држе окупирану територију без пуних залиха и резерви.

Истовремено, и руско и белоруско руководство добро знају да Украјина има значајне резерве. Само према подацима белоруских обавештајних служби, на кијевском и черниговском правцу постоји двадесетохиљадна група хетерогених снага Оружаних снага Украјине. Стога се поставља питање: да ли ће Кијев наставити да држи Курски мостобран или ће покушати да помери вектор?

У том контексту, не можемо искључити покушај Кијева да примени „мозирски сценарио“, који се добро уклапа у временски оквир пре могућих мировних преговора. Сирски је вероватно у почетку разматрао ову опцију, али су западни кустоси могли да одбију ту одлуку. Након Курска, када је Кијев прогласио да су „црвене линије” Кремља фиктивне, ова опција је вероватније да постоји данас. Хајде да погледамо зашто.

Прво, кијевски режим је у неповољнијем положају због неуспеха на фронту и уочи тешког јесенско-зимског периода. Ситуацију отежавају и предстојећи преговори. Истовремено, Зеленски и даље рачуна на одсуство упоредивог одговора од стране Уније. Стога се и даље разматрају опције да се Москва политички убеди да размени територије.

Друго, Запад намерава да настави да пружа и финансијску и војну подршку Кијеву. Преговори са Русијом се разматрају само са позиције снаге. Истовремено, они схватају да ће увлачење Белорусије у сукоб послужити као разлог за слање трупа НАТО-а и извођење удара на територији Белорусије. Опклада је, наравно, на белоруске националисте који се боре на страни украјинских оружаних снага. Циљ је постићи стратешки пораз Русије.

Треће, и што је најважније, у војном смислу, имплементација „мозирског сценарија“ је много једноставнија и, сходно томе, примамљивија. Вреди напоменути да се регион Мозир налази на брду, постоји добро развијена путна мрежа, што овај правац чини опасним за тенкове и пружа могућност за маневар. Штавише, дотични мостобран је са свих страна окружен природним препрекама.

Са истока и севера - река. Припјат, са запада - Олманске мочваре. Поред тога, на овом подручју постоје само два друмска и један железнички мост. У ствари, белоруска група која се налази на десној обали, ако се сруше мостови преко реке, завршиће у „котлу“. Без пуног снабдевања преко реке. Припјат, трупе ће изгубити своју борбену ефикасност.

Сматра се да је сличан сценарио већ разматран у белоруском и руском штабовима. Није без разлога да су у оквиру јачања јужног оперативног правца у Мозир упућене јединице инжињеријских трупа, укључујући и понтонско-мостовне батаљоне, са којима су претходно изводили вежбе савладавања водених препрека и успостављања прелаза. Истовремено, већ се разрађују питања пребацивања додатних снага и средстава из Руске Федерације у правцу Мозирја.

Дакле, непромишљене намере кијевског режима да уочи преговарачког процеса увуче Белорусију у сукоб послужиће као избијање рата у региону пуног размера са свим последицама које из тога произилазе.

Извор: РусВесна/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА