Најновије

ПЕТКОВИЋ О КУРТИЈУ: Циљ је да ЗСО буде празна љуштура!

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је да сет мера са којима је Србија изашла када је реч о ситуацији на Косову за циљ имају да сачувају мир и стабилност на Косову и омогуће заштиту српског народа који проживљава агонију "због једностраних ескалаторних потеза Аљбина Куртија".
Петковић

Петковић

Петковић је за Информер ТВ казао да је Србија изашла са сетом мера које представљају одговор на све оно што Курти чини у својој антисрпској политици и етничком чишћењу.

Истакао је да Приштина на челу са Куртијем више од две године руши дијалог.

"Чине све да погазе све претходно договорене споразуме, да не формирају ЗСО, да насилним актима протерају српски народ са Косова, првенствено са севера. Реч је о етничком чишћењу и ми смо о томе говорили када смо затражили посебну седницу СБ УН почетком ове године. Сада, са овим сетом мера, који представља пакет помоћи и подршке и дипломатске офанзиве, желимо да укажемо да је српски народ доведен до ивице провалије и да уколико се међународна заједница не укључи активно, суочићемо се са катастроформ коју Србија и председник Александар Вучић неће дозволити", нагласио је Петковић.

Како додаје, са овим сетом мера Србија покушава да мирним и дипломатским путем заустави Приштину.

"Да учинимо све да мирним путем идемо у правцу успостављања атмосфере која је неопходна за нормализацију односа", истиче.

Како каже, прва тачка се односи на статус кво анте, где је неопходно да се ситуација врати на период пре него што је Курти кренуо са једностраним акцијама које доводе до тога да се Срби протерују, српске институције гасе и омогућавају присуство Косовске полиције на северу која нема шта да тражи тамо.

"То су нужне претпоставке за наставак смисленог дијалога. Ово што ми данас имамо је симулација дијалога, ја вечерас идем у Брисел, имамо наставак преговора на техничком нивоу, увек смо били спремни и бићемо спремни да разговарамо", казао је.

Подсећа да је од доласка Куртија на власт забележено 543 напада на Србе, српске институције, цркве, хапшења, пуцање на децу, малтретирање људи, заустављање српске робе, нелегалне експропријације...

"На Бистричком мосту је упуцано седморо Срба, а реакција међународне заједнице је била никаква, вербално осуде, на томе се све заврши, противе се, али Курти видевши да се све завршава на јадним саопштењима, наставља даље", истиче.

Истиче да све то мора да се заустави. Како каже, за сутра је затражио и рекао да нема проблем да се види са приштинском страном, али Бесник Бисљими је одбио.

Наглашава да Приштина неће да формира ЗСО да би рекли да нема институција, нема Срба, па нема ни потребе за ЗСО.

Нужна претпоставка је и расписивање избора у четири општине на северу, као и пуна примена члана 9 Бриселског споразума која подразумева враћање српских полицајаца, повратак свих српских судија и тужилаца, повлачење свих специјалаца Косовске полиције са севера.

"Захтевамо и хитно и неодложно формирање ЗСО, без било каквог успоравања и оспоравања. Имају за циљ да ЗСО буде љуштура без садржаја и надлежности за Србе, на нивоу невладине организације, а ми да смо то хтели, без надлежности, ми не би ишли у Брисел да преговарамо толико година, већ би 10 људи из Митровице могло да се скупи и формира", истиче..

Како каже Петковић, нема потписивања Охридског споразума у смислу признавања.

"Никада нећемо признати независну државу Косово, имамо потписе за то, а ми када је Охридски споразум у питању имамо црвене линије", истиче.

Када је у питању мера заштите САД и ЕУ око ухапшених на барикадама, Петковић каже да је она неопходна. 

„Неодложна је примена гаранција САД и ЕУ око људи који су ухапшени на барикадама. Ово је сада био прави тренутак за мере. Без свих ових напада који су се у међувремену десили, не бисмо могли да објаснимо шта се дешава све на Косову. Запад је признао независност Косова, за њих је то држава. Курти одговара Западу јер убрзава заокруживање косовске независности што је циљ Запада", казао је. 

Међутим, како додаје, сада је мало срамота ове на Западу јер Курти крши људска права свакодневно.

"Њима је нелагодно када чују да је 15 посто Срба напустило север Косова. Када виде шта се дешава, кад они тако објављују, онда је још три пута горе. Морају да реагују на неки начин, немају куда. Ове мере нас враћају дијалогу", казао је.

Како наводи, Бисљими на састанак дође са двоје људи, без експерата, и стави џепове у руке.

"Не жели да разговара ни о чему, они се наводно у све разумеју. То нема никаквог смисла. Нама би најлакше било да се договоримо са Албанцима, када би нас пустили да се договоримо“, рекао је. 

На питање о барикадама, рекао је да су оне требале да буду искоришћене да увуку Србе и спрски народ у сукоб са Натоом. 

"Хтели су то да ураде и са Бањском, иако је то трагичан догађај који се догодио. Курти то на сваки начин злоупотребљава. По питању барикада, добили смо гаранције од ЕУ и САД и речено је да ће сви Срби који су учествовали на барикадама бити заштићени и да неће бизти хапшени. Пре тога, сви Срби са барикада били хапшени и стављани на црне листе. Добили смо гаранције да ће се пустити сви политички затвореници јер је 86 њих ухапшено. Већи број њих је још у затвору", наводи.

Истиче да је седма нужна претпоставка омогућавање платног промета.

"У јеку дијалога, Курти је угасио Поштанску штедионицу, довео у питање давање материјалних трошкова за наше институције. Све то осмишљено раде, да би угушили наше институције. Ми свима и даље уплаћујемо све оно што даје држава Србија за Србе на Косову, али је проблем што они тај новац не могу да подигну тамо где живе, већ морају да одлазе на административне прелазе", казао је.

Као другу меру Петковић наводи проглашење Косова и Метохије као територије посебне социјалне заштите.

То значи, да ће року од 45 дана у Скупштини Србије бити донет закон о посебној социјалној подршци свим незапосленима.

"Ми већ сада идемо са мером која је предвиђена ребалансом буџета која се односи на запошљавање 300 људи на КиМ, али и то да ћемо за сада да идемо са једном врстом помоћи у износу од 20.000 за 5.000 лица, за најугроженије", казао је Петковић.

Када је у питању гашење српских институција на северу Косова, Петковић каже да народ нема могућност да обави најосновније административне потребе. 

"То нису паралелне институције. Нећемо гасити наше институције, борићемо се за њих. Само у нашим структурама имамо 5.000 запослених. Они ће наставити да примају плате, нека не брину. Да бисмо могли да наставимо са радом, у Рудници ћемо направити мобилну писарницу где ће људи моћи да ураде све своје послове“, казао је Петковић. 

Када је у питању прогон Срба са севера Косова, Петковић је поменуо меру формирања посебног тужилаштва који ће гонити све оне који илегално гоне Србе. 

"Хапсе људе, отимају имовину, скрнаве гробове, обесмишљавају закон о специјалним зонама за српске манастире, гасе нам општине, уводе изборе који немају смисла, блокирају српску робу... Све су то јасни примери најдиректнијег обрачуна Куртија са Србима на КиМ. У томе учествују и неки Срби, као Рашић којем је Курти дао да он објави да ће следећа Куртијева мера бити затварање српских школа и болница. Зато идемо са овом мером, да се процесуирају сви који крше права Срба на КиМ“, казао је Петковић.

Додао је да ће она бити на снази све док се не испуне све мере које штите Србе.

Петковић наводи да је последња мера одлука којом се проглашавају неважећим сви косовски органи и одлуке које су ништавне и она ће бити донета у наредних месец и по дана у Скупштини Србије.

"Држаћемо се само онога што је договорено у Бриселу и резултат је договора у Бриселу. Све оно што се договори у Приштини, за нас је неприхватљиво“, истакао је Петковић.

На питање шта очекује од путовања у Брисел, Петковић каже да не очекује ништа. 

"Борићемо се, износићемо наше ставове, указиваћемо на неопходно и излазити са компромисним решењима. Али, потребна је и друга страна, да и они буду спремни за разговор“, казао је директор Канцеларије за КиМ.

Прочитајте ОВДЕ шта је Додик поручио Трампу

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА