Најновије

ГЕОПОЛИТИЧКИ ЗЕМЉОТРЕС: Хути тврде да су САД рекле да ће признати њихову владу у Јемену, огласио се и Вашингтон

Члан политичког бироа јеменске милитантне групе Хути, Мохамед ал Бухаити изјавио је да су Сједињене Америчке Државе рекле да ће признати Хути владу у Сани не би ли зауставиле нападе те групе, док је неименовани амерички званичник изјавио да су те тврдње лажне, преноси  Ројтерс.

Ал-Бухаити је рекао да су изјаве САД дошле преко посредника, док је амерички званичник, који је желео да остане анониман, те тврдње назвао  "потпуном измишљотином".

Изјава Ал-Бухаитија уследила је дан након што је група која је повезана са Ираном први пут лансирала ракету на централни Израел, а израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао да ће Хути за то "дебело платити".

Поред напада на Израел, јеменска група је наставила да напада бродове у Црвеном мору за које тврди да су повезани са Израелом, наводећи да изводи те нападе у знак подршке Хамасу у рату са Израелом у Појасу Газе.

Хути су од новембра оштетили више од 80 бродова у нападима ракетама и дроновима, потопили два брода, запленили један и убили најмање три члана посаде, преноси Танјуг.

Хути су 2014. преузели контролу над главним градом Јемена Саном и збацили међународно признату владу.

САД су у јануару вратиле Хуте на своју листу терористичких група.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА