Најновије

НОВИ ДЕТАЉИ ОПЕРАЦИЈЕ "ПЕЈЏЕР": Наручено за Хезболах у Тајвану - Мосад "одрадио" експлозив!

Израелска обавештајна служба Мосад поставила је малу количину експлозива у 5.000 пејџера тајванске производње које је наручила либанска група Хезболах неколико месеци пре детонација које су се догодиле у уторак, наводи Ројтерс позивајући се на неименоване либанске изворе.
Хезболах...

Хезболах...

Изгледа да је завера трајала месецима, рекло је британској агенцији неколико извора.

Високи либански безбедносни извор рекао је да је Хезболах наручио 5.000 пејџера које је произвела тајванска компанија Голд Аполо, а неколико других извора рекло је да су они у земљу допремљени раније ове године.

Један извор је идентификовао фотографију модела пејџера, АП924, који попут других дојављивача бежично прима и приказује текстуалне поруке, али не пружа услугу телефонирања.

Борци Хезболаха користили су пејџере као нискотехнолошко средство комуникације у покушају да избегну израелско праћење локација мобилних телефона, рекла су Ројтерсу два извора упозната са операцијама те групе.

Високи либански извор тврди да је Мосад модификовао уређаје „на производном нивоу“.

„Мосад је убацио плочу унутар уређаја која има експлозивни материјал који прима код. Веома га је тешко открити на било који начин. Чак и било којим уређајем или скенером“, рекао је тај неименовани извор.

Извор је рекао да је 3,000 пејџера експлодирало када им је послата кодирана порука, истовремено активирајући експлозив, а други безбедносни извор рекао је Ројтерсу да је до три грама експлозива било сакривено у новим пејџерима.

У уторак у 15.30 сати по локалном времену у Либану корисници пејџера примили су поруку која је изгледала као да долази од руководства Хезболаха, пише Њујорк тајмс, јавља Танјуг.

Уређаји су били програмирани да дају звучни сигнал неколико секунди пре него што експлодирају.

Тајванска компанија Голд Аполо у међувремену је саопштила да тај производ није био њихов, већ да је на њему био само њихов лого.

Најмање девет људи је погинуло, а скоро 3.000 је рањено када су пејџери које су користили припадници Хезболаха истовремено експлодирали широм Либана.

Претходно су агенције пренеле да је том приликом погинуло најмање 11 особа, али су либанске здравствене власти у међувремену саопштиле да је број погинулих девет.

Либански министар здравља Фирас Абијад изјавио је на коференцији за новинаре да је погинуло девет особа, а да је 2.750 људи повређено у експлозијама, од којих је око 200 у критичном стању.

Како је пренео АП, пејџере су највероватније набавили припадници Хезболаха након што је један од лидера групе у фебруару наредио да чланови групе престану да користе мобилне телефоне, уз упозорење да телефоне прати израелска обавештајна служба.

Погледајте ОВДЕ уништење украјинске групе у Курској области

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА