Најновије

СКАНДАЛ ЗБОГ ПУТИНА: Ђурић и његов естонски колега "у клинчу"

Након што се српски министар спољних послова Марко Ђурић састао са својим естонским колегом Маргусом Цакном у оквиру, како је Ђурић навео, прве посете неког шефа српске дипломатије Естонији у протеклих 14 година, двојица политичара објавили су саопштења приметно различитог тона.
Ђурић

Ђурић

Сходно "европским" тековинама земље која подиже споменике потврђеним СС-овцима, кратко саопштење шефа естонске дипломатије очито је наредбодавне природе.

Цакна тако почиње примедбом да је "неприхватљиво руковати се са ратним злочинцем који покушава да наруши безбедност Европе и суверенитет Украјине", очигледно мислећи на састанак потпредседника Владе Србије Александра Вулина с председником Русије Владимиром Путином на маргинама Источног економског форума (ЕЕФ) у Владивостоку.

У другој тачки је напоменуо да се од Србије, као кандидата за улазак у ЕУ, очекује усклађивање са спољном и безбедносном политиком блока - односно увођење санкција Русији.

Коначно, он је на Ђурићева упозорења на репресију Срба на КиМ под Аљбином Куртијем штуро одговорио да подржава "дијалог између Србије и Косова ка миру".

Са друге стране, Ђурић се у својој објави захвалио Цакни на гостопримству и оценио да је посета "значајан корак у билатералним односима" двеју земаља. Шеф српске дипломатије је додао да је са својим колегом разменио мишљења о кључним "политичким, економским и безбедносним проблемима" и оценио да Србија и Естонија деле "заједничку европску будућност"

Ђурић је такође похвалио напредак обе земље у ИТ сектору. Уз оцену да би Србија и Естонија "значајно профитирале од чвршћих економских веза", Ђурић је навео да би сарадња Балкана и Балтика могла бити "следећа европска прича о успеху".

"Информисао сам свог колегу о ситуацији на Косову и Метохији и једностраним и некоординисаним акцијама Куртијевог режима, истичући да су територијални интегритет и суверенитет Србије вредни као и онај било које друге земље", закључио је Ђурић.

Погледајте ОВДЕ уништење украјинске групе у Курској области

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА