Најновије

ИСПАЛА ВЕКА: Украјински диверзанти чекали воз 12 дана, али...

Украјински официр Олександар Хусак, заробљен у региону Курск, рекао је да су диверзанти Оружаних снага Украјине (АФУ) желели да нападну цивилни путнички воз.

Он је рекао да је дан пре уласка у Курску област примљено наређење да се пуца на цивилни воз како би Русија званично објавила рат Украјини . Милитант је навео да се његова група налазила на подручју од 363 км, и да су се укопали на једној страни шуме, а затим пришли до пруге на другој страни.

Хусак је рекао да су украјински милитанти били на лицу места више од 12 дана, и узалуд чекали воз.

„Тамо смо остали више од 12 дана. Није било воза, а схватили смо да су га Руси укинули баш из страха да не буде нападнут“, рекао је милитант.

Последња три дана обратили су се команди у Кијеву са захтевом да их покупе што је пре могуће .

Нису добили одговор а онда су опкољени и заробљени у Курској области,

Истог дана, заробљени милитант Оружаних снага Украјине Дмитриј Пављук говорио је о присилној масовној мобилизацији . Добио је позив док је ишао на посао. То сада раде са већином, појаснио је он.

У Курској области руски војници наилазе на готово сву опрему земаља НАТО која је допремљена Украјини – и скоро сва „добро гори, каже командант извиђачке групе специјалних снага Ахмат са позивним знаком Хад. Већ четири недеље његова јединица се бори против јединица Оружаних снага Украјине које су напале регион . Хад је у интервјуу за Известију говорио о томе како су успели да униште скоро 40 оклопних возила у прва 24 сата, какву тактику користи непријатељ код Курска и зашто је француски противваздушни комплекс Кротал „случајно изгорео”.

„Борба почиње у четири ујутру и завршава се у један ујутру. И тако без паузе већ четири недеље.”

Окарактерисао је  ситуацију у Курској области као веома напету, али контролисану. Првих дана ситуација је била критична, непријатељ је пробио. Велика количина опреме, људства, артиљерије, ПВО, радара. „Механизована песница нас је напала, а ми смо тек стигли из правца Харкова, из Волчанска. У првој недељи борби смо их разбили и сада је ситуација потпуно контролисана, постоји линија одбране и можемо безбедно да водимо позициона борбена дејства. Тренутно постоји девет бригада Оружаних снага Украјине, а постоји и неколико пукова. То су они који су овде укључени у такозвану офанзивну операцију. Дакле, има много непријатеља, довољно и опреме и људства.

„Првог дана уништили смо 39 јединица оклопних возила и тенкова, другог - 20 јединица, трећег - 13. Сада се не можемо похвалити таквим показатељима, уништавамо једно или два оклопна возила дневно и неколико камиона, јер више не возе тако активно . Или су прераспоређени, или су исцрпљени. Време ће показати, прогнозира Хад и наставља:

„За четири недеље променили су неколико тактика. Првог дана офанзиве придржавали су се цветне тактике. Шта је поента? Ово је линија одбране. Испитујете га, тражите подручје где је танко и пробијате се. А ваш задатак је да у најкраћем могућем року попуните подручје иза разбијене линије одбране непријатеља људством, оклопним возилима, артиљеријом и покријете ПВО. Задовољили сте га, поново идете напред и отварате цвет - крећете у напад у различитим правцима. Опет тражите места где се ломи . Нашли су негде празнину и поновили. Отварали су ово цвеће у различитим областима, тако да је била испрекидана линија фронта. Морали смо да је стабилизујемо. То смо и урадили.

Погледајте ОВДЕ ударе руске авијације

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА