Најновије

Ово није случајно: Што Запад више „критикује“ Приштину, Срба на КиМ је све мање

Приштина не би смела да макне прстом да нема дозволу Запада да ради ово што ради на КиМ. Доказ за то је да Запад, иако је могао, ниједном није спречио Аљбина Куртија у његовом терорисању Срба. Све се сада ради да би се дошло у стање у коме неће бити могућ повратак на старо - све у корист заокруживања косовске државности, каже др Александар Лукић.

Парадокс или не, али чињеница је да кад год се Запад и ЕУ „заузму“ за Србе на Косову и Метохији, Аљбин Курти све смелије и одлучније наставља терор над нашим народом.

Протеривање Србије са КиМ зарад државности Косова

Тако, што је Запад био гласнији да се српске институције на Северу не дирају док не буде нешто договорено у дијалогу Београда и Приштине, Курти је бивао делотворнији.

Утисак је да Срби на КиМ могу да буду мирни само ако се Србија и они са њом критикују од стране Запада.

На питање да ли утисак вара, или у свему овоме има истине филозоф др Александар Лукића са Института за политичке студије каже је реч о привидној контрадикторност и да се ту не ради о томе да Запад искрено опомиње Приштину.

„Зато што иза свега што Аљбин Курти ради стоји управо тај Запад. Али због привида неких односа са Србијом и привида наводног поштовања ранијих споразума и међународног права Запад „опомиње“ Куртија, а „испод жита“ му све ово не да дозвољава, него је то њихова агенда - да се све то одради а све у корист процеса заокруживања државности Косова, иза кога стоји Запад,“ објашњава Лукић.

Дозвола Запада

Јасно је, додаје наш саговорник, да Аљбин Курти не би могао ни прстом да макне да нема те поменуте агенде Запада, или боље рећи дозволе Запада.

„Заправо, дозвола није најбољи израз јер Приштина само спроводи оно што Запад налаже да се уради. Ствари се сада мало убрзавају јер је неизвестан исход председничких избора у Америци чији ток би могао да промени постојећу агенду Запада, али и да доведе до промене ситуације на терену,“ мишљења је Лукић.

Из тог разлога, каже он, актуелна америчка администрација се труди да што више убрза процес заокруживања тзв. независне државе Косово, што може да доведе до неких потеза који неће моћи бити реверзибилни, односно, поправљиви.

„Могло би да доведе до ситуације која не би могла да се промени, то јест, врати на старо ни са доласком нове америчке администрације која би можда била праведнија према Србији по питању Косова и Метохије. Ту мислим на следеће: ако се наш народ протера са КиМ, то је неповратан процес. Ако се српске институције на КиМ угасе, као што видимо да се сада ради, то је исто готово немогуће вратити на старо,“ упозорава Лукић.

Његово је мишљење да се потврда да иза свега стоји Запад види у томе што не жели да примени механизме са којима располаже и на тај начин примора Куртија да не крши постојеће споразуме.

„Запад то може да уради једим прстом али неће јер им ово одговара. То је јасно свима већ сада. Да је другачије, држали би се пре свега Резолуције 12 44 где би Србији било дозвољено да врати својих 1000 полицајаца и војника на КИМ. Друго, не би се могло десити да Курти позатвара све српске институције готово, које су од виталног значаја за опстанак Срба на КиМ и на које Срби имају право не само по споразумима из Брисела већ и по плану Мартија Ахтисарија који је уткан, или боље да кажемо, основа такозваног косовског Устава,“ оцена је нашег саговорника.

Хронологија отимачине

Од момента кад су Срби напустили све косовске институције због неформирања Заједнице српских општина, Албанци су преузели власт у четири српске општине на северу Косова на изборима који су имали излазност мању од три одсто, што иначе спада у статистичке грешке, али које су западни савезници Приштине подржали, чиме је почело отимање севера од Срба.

Укинуте су таблице са српским ознакама, уведене акцизе на српску робу, укинут је динар као платежно средство, доведени су припадници КПС-а албанске националности на Север, укинуте су пословнице Поштанске штедионице и доведена косовска пошта, на путу су укидања телекомуникација српских оператера … Затворен је српски ПИО фонд.

Остало је још школство и здравство које под ингеренцијама државе Србије. Практично, у четири општине су укинули сва демократска права Србима, самим тим су готово обесмислили причу о формирању ЗСО.

Приштина је заузврат добила визну либерализацију и покушала да добије чланство у Савету Европе, а постала је и придружени план ПС НАТО.

РУСКИ ГЕНЕРАЛ УХАПШЕН! Руске службе га провалиле шта ради

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА