Најновије

„Систематична политика Запада“: Путин објаснио главни разлог конфликта у Украјини

Главни разлог трагедије која се тренутно дешава у Украјини је систематична антируска политика коју води колекгивни Запада на челу са Сједињеним Америчким Државама, изјавио је руски председник Владимир Путин за лист „Оноодор“ уочи посете Монголији.

„Током протекле декаде они су желели да успоставе потпуну контролу над Украјином. Финансирали су националистичке и антируске организације, усађивали су у грађане концепт да је Русија вечни непријатељ Украјине, непријатељ њеног постојања“, наводи се у писаном интервјуу руског лидера за монголски лист.

Украијна је постала монета за поткусуривање зарад реализације геополитичких амбиција Запада који подразумева да Кијев претвори у оруђе за борбу против Русије, што и предстаља оличење деструктивне стратегије Запада.

„Западне елите настављају да пружају кијевском режиму потпуну политичку, финансијску и војну подршку сматрајући Украјину оруђем за борбу против Русије. Ми то веома јасно видимо и настављамо да испуњавамо све задатке у оквиру специјалне војне операције како би у потпуности осигурали безбедност Русије и њених грађана“, истакао је Путин.

Руски председник се осврнуо и на историју руско-украјинских односа, те рекао да су бивши лидери Совјетског Савеза одиграли веома негативну улогу у вези са тренутном ситуацијом у Украјини. Према његовим речима, процес стварања Украјине почео је одмах након револуције 1917. године када су на тој територији почеле да настају нестабилне и краткотрајне квазидржавне формације без јасних граница.

„Границе савезних република у саставу СССР су се правиле поприлично произвољно, на основу такозване пролетарске потребе. Тако је, рецимо, Украјини био додељен Донбас који је био насељен у највећој мери Русима“, оценио је.

Потом је Стаљин, након Другог светског рата, Украјини доделио и одређене територије Пољске, Румуније и Мађарске, које су постале неотуђиви део територије Совјетског Савеза, да би након свега тока Хрушчов фактички поклонио Украјини Крим.

„Потребно је разумети да су совјетски лидери одлуке доносили у условима геополитичке реалности тог времена, не помишљајући да ће СССР једног дана престати да постоји и да ће се распасти по тим вештачки исцртаним границама“, нагласио је.

Осврнуо се и на ситуацију са руским новинарима на Западу рекавши да се тако нешто директно коси са демократским принципима слободе говора. Критиковао је и забране које се уводе против руских спортиста нагласивши да се оне косе са принципима недопустивости политизације спорта.

Говорећи о Монголији, Путин је рекао да је сарадња са том бившом совјетском републиком један од важнијих приоритета политике Руске Федерације на евроазијском правцу, те да је сигуран да ће она у будућности бити садржајнија и плодотворнија и бити од узајамне користи. Додао је да се тренутно воде преговори о испорукама руских енергената у Монголију по повољним условима што ће додатно утицати на развој економије и инфраструктуру те земље.

Иначе, Путин ће у Улан Батор стићи 3. септембра у једнодневну посету након чега ће отићи у Владивосток где ће учествовати на Источном економском форуму.

УКРАЈИНСКА КАТАСТРОФА У ЛНР: Да ли су ови губици реални!?

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА