Најновије

ТУРСКА И ЗВАНИЧНО НАПУСТИЛА ЕУ ИНТЕГРАЦИЈЕ: Поднели захтев за пријем у БРИКС

Турска је формално затражила чланство у групи БРИКС, како би ојачала свој глобални утицај и изградила нове везе мимо традиционалних западних савезника, пренео је данас Блумберг, позивајући се на неименоване изворе. Ово представља и дефинитивни крај вишедеценијског процеса неуспешних ЕУ интеграција ове земље.
Турска рекла збогом ЕУ

Турска рекла збогом ЕУ

Став администрације председника Реџепа Тајипа Ердогана је да се геополитичко тежиште одаљује од развијених економија, кажу извори.

''Турска може да постане јака, просперитетна, престижна и ефикасна земља ако истовремено унапреди своје односе са Истоком и Западом. Било који други метод неће користити Турској, али ће јој штетити'', рекао је Ердоган током викенда.

Како наводи Блумберг, одлука Турске да приступи БИРКС-у делимично долази након извесног захлађења у односима са Западом, до којег је дошло након што је Турска одлучила да остане у добрим односима с Русијом.

Групу БРИКС чине Бразил, Индија, Кина, Јужна Африка, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Етиопија и Египат, а Саудијска Арабија је позвана да се придружи.

Крајем октобра у Казању у Русији може бити речи о кандидатури Турске, наводи Блумберг.

Малезија, Тајланд и Азербејждан су међу осталим земљама које настоје да се учлане у БРИКС.

Подсећамо, одбор Европског парламента је 20. фебруара 2019. године изгласао суспензију преговора о приступању Турске у ЕУ, што је изазвало критике турске владе. Турски преговори о приступању су стога фактички заустављени и не могу се разматрати даља поглавља за отварање или затварање, као ни даљи рад на предвиђена је модернизација царинске уније ЕУ-Турска.

Дана 30. јануара 2023. године, Табела шесторице (тада главна опозициона алијанса) у Турској објавила је меморандум о разумевању за заједничку политику. Поново је потврдила намеру опозиције да настави преговоре о придруживању ЕУ ако буде изабрана на изборима те године. Једна је од девет актуелних земаља кандидата за чланство у ЕУ, заједно са Албанијом, Босном и Херцеговином, Грузијом, Молдавијом, Црном Гором, Северном Македонијом, Србијом и Украјином.

Прочитајте ОВДЕ о статистикама смрти у украјинским редовима

Извор: Правда / Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА