Најновије

ЗМИЈСКА АКЦИЈА: У батеријама воки-токија који су детонирали у Либану сакривени експлозиви

У батеријама воки-токија који су експлодирали у Либану у среду, убивши најмање 25 особа, налазило се високо експлозивно једињење познато као ПЕТН, рекао је за Ројтерс либански извор упознат са компонентама уређаја.

Према његовим речима, тај експлозив је тешко открити због начина на који је био уметнут у батерију.

Слике воки-токија који су експлодирали показују етикете са натписима ''ИЦОМ“ и ''произведено у Јапану“, а компанија ИЦОМ је саопштила да је престала да производи те уређаје пре десет година, као и да је већина оних који су још у продаји фалсификовани.

Јошики Еномото, генерални директор ИЦОМ-овог одељења за безбедност и трговину, рекао је за Ројтерс да је могуће да је старији уређај модификован да направи бомбу.

''Било би тешко убацити експлозивну направу у главни одељак воки-токија, јер је његова електроника чврсто спакована, па је већа вероватноћа да је био у одвојивој батерији'', рекао је Еномото јапанској телевизији Фуџи.

 Други либански извор је за британску агенцију рекао да је до експлозија дошло чак и у случајевима када је батерија била одвојена од остатка уређаја.

Либански безбедносни извор је раније рекао Ројтерсу да су у уређаје били уграђени експлозиви који је тешко открити, док је одвојени извор навео у новим пејџерима било сакривено до три грама експлозива, месецима пре експлозија.

У експлозијама комуникацијских уређаја у уторак и среду у Либану убијено је најмање 37 особа, укључујући двоје деце, док је више од 3.000 рањено.

Либанска влада и милитантна група Хезболах су окривили Израел за напад.

Тел Авив није коментарисао те наводе, али је министар одбране Јоав Галант најавио да Израел улази у ''нову фазу'' рата.

КИЈЕВ ЈАВЉА - ЗАПАД ПОТВРЂУЈЕ: Руске службе знале да Украјинци...

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА