Најновије

ЗАШТО СРБИЈА ЋУТИ НА ОВО: "Косово" наставља глобално ширење - приступили Истанбулској конвенцији

Косово је данас приступило Истанбулској конвенцији у оквиру Светске царинске организације у Бриселу, поставши најмлађа чланица ове конвенције, саопштено је из тзв. косовског Министарства спољних послова.

Како стоји у саопштењу, званично је инструмент чланства у Конвенцији за привремени пријем уручен амбасадору Косова у Белгији Агрону Бајрамију и генералном директору Косовске царине Агрону Лугаљиу.

Генерални секретар Светске царинске организације (ОБД) Иан Саундерс честитао на придржавању Истанбулској конвенцији и посвец́ености Косова спровођењу царинских процедура које промовишу међугранични промет робе.

"Усвојена 1990. године, Истанбулска конвенција поједностављује привремени пријем робе преко граница док ОБД игра кључну улогу у надгледању имплементације конвенције и пружању смерница земљама чланицама. Од свог чланства у ОБД, Косово је испунило међународне стандарде придруживањем другим важним трговинским конвенцијама. Као 81. чланица Истанбулске конвенције, Косово се придружује све вец́ем броју земаља које имају користи од поједностављених царинских процедура за привремени увоз", наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће чланство у Конвенцији повећати напоре Косова да олакша трговину, привуче стране инвестиције и ојача своју интеграцију у глобалну економију, подржавајуц́и тако одржив економски раст.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА