Најновије

ИСПЛИВАО ПЛАН СЛАМАЊА РУСИЈЕ: Зеленски Бајдену представио шокантан документ

Украјински председник Володимир Зеленски представио је америчком председнику Џозефу Бајдену „план победе“ који садржи четири кључне тачке, пише Тајмс.

Како наводи Тајмс, те тачке су: безбедносне гаранције за Украјину од стране Запада, „сличне пакту о међусобној одбрани приликом уласка у НАТО“, наставак операција украјинских снага у Курској области, захтев за „специфичним“ савременим оружјем и међународну финансијску помоћ, преноси „Тајмс“.
Зеленски је раније изјавио да „план победе“ има пет тачака: „четири су оно што нам је потребно, а пета је после рата“.

Према наводима „Тајмса“, Бајден вероватно неће објавити укидање ограничења за коришћење западног далекометног оружја за нападе на Русију након састанка са Зеленским, укључујући и британске ракете "сторм шедоу" које садрже америчке компоненте. Ову одлуку треба да донесу САД и Велика Британија, каже дипломата из треће НАТО земље, истичући да „ниво претње од стране Руса и [председника Русије Владимира] Путина никада није био већи“.

- Главни проблем је што не знамо где се заправо налазе црвене линије - рекао је саговорник „Тајмса“.
Претходно је „Тајмс“ писао да Лондон и Вашингтон могу тајно дозволити Украјини да изведе нападе на руску територију користећи ракете "сторм шедоу". Према наводима листа, одлука би могла бити задржана у тајности до првог лансирања.

Према речима западног дипломате који је учествовао у дискусијама, исход зависи и од тога ко ће победити на председничким изборима у САД у новембру. Он је навео да би то могло утицати на став Москве према почетку преговора, ако руске власти закључе да Вашингтон наставља подршку Кијеву.

Још један НАТО дипломата је признао да би било који преговори за Украјину били „веома сложени и болни“, али је нагласио да би замрзавање конфликта и одбијање Кијеву да се прикључи војним савезима „било катастрофално решење“.

- То свакако не може бити основа за преговоре - навео је саговорник листа.

„Тајмс“ пише да део „плана победе“ о безбедносним гаранцијама може значити да Украјина не може бити примљена у НАТО и друге савезе делимично због неслагања међу савезницима. Раније је „Блумберг“ известио о поделама међу западним савезницима Кијева око преговора: једни су за њих, због страха од ескалације Москве у случају укидања ограничења за нападе далекометним оружјем на Русију, док други подржавају повећање војне помоћи Кијеву и противе се прераном почетку преговора.

ГОРИ КИЈЕВ! Народ устао против војске Зеленског! Широм града војна возила нестају у пламену

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА