Најновије

Вучић на ГС УН: Пандорина кутија није отворена у Украјини већ на Косову и Метохији

Свет је на ивици нуклеарног холокауста, приближавамо се ивици амбиса, упозорио је Вучић.
Вучић данас у седишту УН

Вучић данас у седишту УН

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању Генералној скупштини Уједињених нација (ГС УН) да ситуација у свету делује још теже и мрачније него пре годину дана.

"Тензије су све веће, а изазови све сложенији", рекао је Вучић.

Србија брани принципе повеље УН и међународног права и својим деловањем снажно заступамо идеју овогодишњег заседања, додао је он.

Србија и њени грађани деле бол са свима који гину у ратовима, и на Блиском истоку и у Украјини. Делује невероватно да је свет на ивици нуклеарног холокауста, навео је председник Србије.

"У жељи да победе и униште оне друге, корак по корак, приближавали смо се ивици амбиса и на крају смо тамо и стигли. Живимо у свету где нико никога не слуша, постоје само наши аргументи и наша истина, док они други мотају да нестану јер увек угрожавају наше или универзално лажне вредности", додао је.

"Морамо да разговарамо чак и када се не слажемо и да обновимо урушени кредибилитет УН", рекао је Вучић и додао да Србија подржава већу заступљеност афричких земаља у Савету безбедности.

"Зауставимо праксу дуплих стандарда и вратимо веру у међународно право, у мир, једини пут који нема алтернативу", позвао је Вучић окупљене у УН.

Вучић је подсетио на речи ЏФК-а да човечанство мора да оконча рат, пре него што рат оконча човечанство.

Председник Србије је подсетио и на непоштовање Резолуције 1244 и територијалног интегритета Србије и на Пандорину кутију која није отворена ни пре две, ни пре пет година, већ много година раније, а о којој сви гласно ћуте.

"Надмоћност Запада довела је до краја историје и потпуног овладавања западних идеја у свим деловима друштвеног живота. Такво непостојање равнотеже срушило је и СССР и Југославију. То се није десило случајно нити само од себе, већ уз учешће западних служби, како у СССР, тако и у Југославији. Данас смо чули од многих да је нападом на Украјину отворена Пандорина кутија; рушење међународног права; да је то преседан какав Европа није запамтила од Другог светског рата. Реч је о ноторној неистини", поручио је Вучић.

Додаје да Србија подржава територијални интегритет Украјине, али каже да лидери великих сила позивају на поштовање Повеље УН, али не када је у питању Србија.

"Када овде велики лидери горљиво и запаљиво говоре о потреби украјинске слободе, о поштовању УН и њене Повеље, резолуција, питам се - а што не поштују Повељу УН и Резолуцију 1244 када је реч о територијалном интегритету Србије", упитао је он и додао да велике земље то чине зато што им се може.

И данас покушавају да нам отму део територије, да отцепе Косово и Метохију од Србије и наоружавају Албанце на КиМ, додао је.

Вучић је подсетио да у складу са Резолуцијом 1244, нико сем снага под контролом УН - у овом тренутку су то снаге Кфора - са којима имамо не сме да има оружану силу на тлу Косова и Метохије, које је у складу са Резолуцијом 1244 део Србије. 

"А, они који су извршили агресију на Србију, покушали да јој одвоје део територије, покушавају и данас, убеђујући нас да је то једино демократско и смислено решење, покушавају да отцепе КиМ од Србије, и свакодневно наоружавају то што се данас назива тзв. косовске безбедносне снаге, а већ сутра прераста у војску Албанаца на територији Србије", упозорио је. 

И када их питате по ком то међународном акту раде, јер то је све покушај изазивања рата - рушење норми УН, добијете најглупљи могући одговор на свету: "Па, не прихватамо Повељу УН и Резолуцију УН зато што је за нас промењена ситуација, јер ми смо признали независност Косова", навео је председник Србије и додао да су тиме, велике силе, поручиле да их је баш брига и за УН и за право. "Можемо да радимо шта нам се хоће, како нам се хоће и колико год нам се хоће."

Вучић је рекао и да ће Београд остати посвећен дијалогу са Приштином, под окриљем ЕУ, и да ће се борити за мир.

"Данас у свету сви говоре о Украјини, нико не сме да прича о Србији. И када говоре, причају како ћемо ми по руском налогу да поведемо рат на Балкан. И лажу све време, дуже од две и по године. Ми нисмо слуге ни Русије и САД. Ми имамо своју политику и своје интересе", поручио је Вучић.

Подсетио је на речи дипломате Владислава Јовановића, који је на дан бомбардовања СРЈ, 24. марта 1999. године, у име Владе тадашње СР Југославије, упутио хитан апел свим државама да се категорички супротставе тој агресији.

"Погледајте како 25 година касније његове речи звуче: 'Ако се агресија не заустави, преседан такве некажњене агресије ће, пре или касније, довести до агресије на низ других држава, мањих и средње величинe. Право питање је: Која је следећа земља?'", рекао је Вучић.

Он је додао и да верује у свет заснован на правим, а не лажним вредностима. "Верујем да ће снага земаља у развоју, свих нас који смо подигли главу и који се усуђујемо да говоримо истину, бити темељ једног новог, различитог и бољег света", закључио је свој говор председник Србије.

Говорећи јуче на конференцији за медије, Вучић се осврнуо на ситуацију у свету и рекао да нам је мир преко потребан.

Седница Генералне скупштине УН сматра се једним од највећих дипломатских догађаја у свету, а ове године се одржава у сенци све већих криза, сукоба и ратова широм света.

На 79. заседању ГС УН окупило се више од 140 светских лидера и представника држава који су апеловали на мир у Украјини и на Блиском истоку и поштовање међународног права.

ТРАМПОВ СИН У БЕОГРАДУ ПОД ВЕЛОМА ТАЈНЕ: Доналд имао решење за Косово, уништила све Ангела Меркел

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА