Најновије

Кина лансирала интерконтиненталну балистичку ракету у Пацифик

Ракетне снаге Народне ослободилачке армије Кине лансирале су данас интерконтиненталну балистичку ракету са лажном бојевом главом у воде Пацифика, саопштило је кинеско Министарство одбране.

Наведено је да је ракета пала у циљано подручје Пацифика и да је лансирање било рутинска активност у оквиру годишњег плана обуке, као и да су релевантне земље унапред обавештене о овој проби, преноси агенција Синхуа.

"Лансирање је тестирало перформансе наоружања и ефикасност војне обуке и постигло је жељене циљеве", истиче се у саопштењу кинеског Министарства одбране.

Додаје се да је лансирање било у складу са међународним правом и да није било усмерено против било које земље или циља.

Ракетне снаге кинеске војске, које надгледају конвенционалне и нуклеарне ракете у земљи, добиле су задатак да модернизују нуклеарни потенцијал услед суочавања са побољшаном противракетном одбраном САД, унапређених капацитета за надзор и ојачаних савеза.

Вреди подсетити да, према прошлогодишњим проценама Пентагона, Кина има више од 500 оперативних нуклеарних бојевих глава у свом арсеналу, од којих је око 350 постављено на интерконтиненталним балистичким ракетама, а вероватно ће имати више од 1.000 бојевих глава до 2030.

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА