Најновије

РУСКИ ШАМАР АЛБАНИЈИ: Врло јасна порука целој држави

Осим пада прилива туриста из Русије у Албанију, кризу доживљава и друга област билатералне сарадње – култура, рекао је Алексеј Зајцев.

Не постоје никакви изгледи да Албанија поново успостави безвизни режим за Русе, а прилив туриста из Русије је опао, изјавио је руски амбасадор у Тирани Алексеј Зајцев.

"Упркос декларисаној жељи Националне туристичке агенције Албаније да привуче што више страних туриста, одлука званичне Тиране да затвори ваздушни простор руским авионима након почетка СВО, као и одбијање да се руским грађанима обезбеди безвизни режим за период туристичке сезоне (мај-септембар) довело је до наглог смањења туриста", рекао је Зајцев за РИА Новости.

Према његовим речима, у овом тренутку нема изгледа за обнављање безвизног режима за руске грађане током туристичке сезоне због добро познатих политичких фактора.

Амбасадор је нагласио да осим пада прилива туриста из Русије у Албанију, кризу доживљава и друга област билатералне сарадње – култура.

"Почетком СВО и приступањем Албаније незаконитим антируским санкцијама, културна и хуманитарна сарадња је пропала. Предлоге амбасаде у овој области игноришу како Министарство културе Албаније, тако и недржавни организатори разних фестивала и догађаја који се одржавају у земљи, а који су у прошлости показивали велико интересовање за руску културу и активно сарађивали са руским уметничким групама и извођачима", нагласио је Зајцев.

Он је истакао да је већина становништва, посебно старије генерације заинтересована за руску културу.

"Тако се у Националном позоришту опере и балети у Тирани, и на другим просторима, музички концерти одржавају у пуним салама, током којих музичари изводе дела Чајковског, Римског-Корсакова и других познатих руских композитора. На репертоару албанских балетских група налазе се представе 'Лабудово језеро' и 'Орашар'", навео је дипломата.

Руски амбасадор у Тирани је нагласио да Албанци и даље показују интересовање за руски језик, као и да се и даље сваке године регрутују албански кандидати да добију стипендије Владе Руске Федерације за бесплатно школовање на водећим руским универзитетима.

РУМУНИ УЛАЗЕ ДУБОКО У НАТО ПРИЧУ: Ово нам говори да ће бити сигурни противници Русије

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА