Најновије

Урушава се украјинска одбрана, ослобађање Покровска кључно за велику руску победу (МАПЕ)

Стратешка криза украјинске одбране на фронтовима у Донбасу узима маха. Оружане снаге Украјине повлаче се у свим правцима. Током протеклог дана положаји украјинских снага на правцу Покровск нагло су се погоршали.

Руска војска је напредовала у три различита правца код Покровска. Према извештајима са фронта, село Желаное Второе (2.) дошло је под контролу руских снага. Насеље се налази на јужном крилу руске групације која је напредовала. Као резултат тога, казан се затвара претећи украјинском гарнизону који покушава да пружи отпор у областима западно од Невелског. Украјинска војска је принуђена да се хитно повуче у Кураховку и пређе реку под руском ватром; али нису могли дуго да мирују, пошто руска војска ускоро може да опколи и Кураховку.

Руске снаге су оствариле још једну стратешки важну победу на југозападном крилу. Као резултат успешних офанзивних операција, пробили су украјинску одбрану на северној периферији града Чукурино, заузели упориште и пресекли локалну пругу. Као резултат тога, украјинско војно снабдевање на широком фронту у Доњецку је прекинуто.

Даље брзо напредовање било је могуће након што је руска војска преузела контролу над депонијама локалног рудника Селидовскаја који се налазе на доминантним висовима у тој области.

Руске јуришне групе које напредују забијају клин између украјинских гарнизона у Чукурину и Горњаку. Према извештајима са ратишта, руски напад на Горњак је обустављен. Руске снаге већ контролишу пругу северно од града и боре се на северним улицама. Усред брзог руског напредовања, украјинске снаге ће се вероватно ускоро повући из Чукурина да би спасиле снаге. Руске снаге могу кренути у офанзиву дуж пруге према Вознесенки. Као резултат тога, велика украјинска група распоређена у Горњаку и Кураховки биће заробљена у другом котлу.

Руска контрола пруге северно од Чукурина такође је отворила пут за даљу офанзиву ка северу и опкољавање Селидова са југа. Руске снаге такође проширују своју зону контроле северно од Селидова.

Руска војска је близу окончања офанзивних операција усмерених на исправљање бокова пред предстојећи напад на Селидово, главно украјинско упориште код Покровска. Руске снаге су већ присутне у источном делу града и вероватно ће наставити напад великих размера у блиској будућности.

На северном крилу, борбе се приближавају Мирнограду, још једном украјинском упоришту за одбрану Покровска. Три рудника северозападно од Новогродовке су пре два дана дошла под руску контролу. Сукоби су у току у Лисовки и Сухом Јару, село Крути Јар је прешло под руску контролу, а руске снаге су ушле у Миколајвку. Украјинска војска је покушала да задржи одбрану скривајући се иза локалне реке, али то није помогло.

Извор: Правда/ Southfront

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА