Најновије

Лондон нема више шта да испоручи Кијеву: Западу потребна нова стратегија за снабдевање Украјине

Парламентарни државни подсекретар за Оружане снаге Велике Британије је изјавио и да је испорука што веће количине наоружања Украјини била "апсолутно исправна ствар".

Западни савезници немају готово ништа на својим залихама да предају Украјини после више од две и по године борби, рекао је парламентарни државни подсекретар за Оружане снаге Велике Британије Лук Полард.

Како наводи, пре кључних разговора о сукобу у Украјини, који ће се одржати у седишту Уједињених нација у Њујорку, фокус треба да буде на повећању производње оружја између Запада и Кијева, која би била део дугорочне стратегије одрживог и поузданог снабдевања Украјине војном опремом.

Томом свог говора на лабуристичкој конференцији, Полард је изразио став да је већина западних земаља испоручила готово све што је могла.

"Мислим да је већина западних држава дала већину расположивих ресурса које имају. Тако да видимо да се успостављају већи трговински односи", рекао је он.

Иако није желео да открије колико су заправо залихе оружја у Великој Британији исцрпљене, изјавио је да Лондон "не само да мора да попуни своје залихе, већ је потребно успоставити поуздану линију снабдевања до Украјине како би она наставила да се бори".

Како наводи "Тајмс", извори из украјинског Министарства одбране су раније изразили забринутост да Велика Британија "нема шта више да испоручи".

Парламентарни државни подсекретар за Оружане снаге Велике Британије је изјавио и да је испорука што веће количине наоружања Украјини била "апсолутно исправна ствар" додајући: 

"Истрошили смо сопствене залихе да бисмо то урадили".

Британски лист пише и да Министарство одбране верује да Кијев треба да буде у стању да у кратком року састави уговоре одбрамбеним компанијама Велике Британије, као и да му треба пружити неопходну подршку за повећање производње у Украјини.

Овомесечни извештај Националне ревизорске службе открио је да су британске војне залихе биле толико исцрпљене, да је Влада Велике Британије била приморана да смањи донације Украјини средином прошле године.

Министарство одбране је "нагло смањило" трансфере војне опреме Кијеву средином 2023. након што је закључило да би даље донације убојних средстава представљале "неприхватљив ризик за војни потенцијал Велике Британије", наводи "Тајмс".

Лист подсећа и да је укупна вредност војне опреме која је у Украјину послата из британских залиха била 171,5 милиона фунти у периоду од 2021. до 2024. Међутим, дошло је до наглог пада у овом временском периоду - са 130 милиона фунти опреме послате у 2022-23, на само 15,9 милиона у 2023-24.

УКРАЈИНЦИ УПАЛИЛИ ЦРВЕНИ АЛАРМ! Стижу руске ракете, све шаљу у склоништа

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА