Најновије

МУСЛИМАНСКИ БОРЦИ ОКРУЖИЛИ ИЗРАЕЛ: 40.000 војника примећено у Сирији

Недавни израелски напади на Хезболахове циљеве у Либану изазвали су реакцију широм Блиског истока, посебно међу милитантним групама које се окупљају у Сирији с циљем да пруже отпор Израелу.

Око 40.000 бораца, према изворима, стационирано је у близини Голанске висоравни на сиријској територији, спремних да се укључе у сукоб уколико Израел настави са нападима.
Ове милиције долазе из различитих земаља региона и јасно показују своју одлучност да заштите интересе Хезболаха и пруже подршку у потенцијалном сукобу са израелским снагама.
Истовремено, лидери Хезболаха су се обратили Ирану, једној од својих главних савезница, са захтевом да Техеран предузме војне акције против Израела. Ипак, Иран је тренутно одлучио да не одговори директно на ове позиве за напад.

Разлог је у томе што се ирански председник у овом тренутку налази на важним састанцима Генералне скупштине УН, где Иран покушава да води дипломатску битку и балансира између унутрашњих и међународних притисака.
Ово указује на одређену уздржаност Техерана у овом тренутку, што би могло бити резултат покушаја да избегне ескалацију која би могла имати шире последице за регион и њихове интересе.

У међувремену, Израел не показује знакове попуштања. Напротив, израелске снаге шире опсег својих војних циљева у Либану, покушавајући да ослабе Хезболахову способност да води операције.

Недавни израелски ваздушни напади погодили су радионицу за поправку аутомобила у Сајди, близу Бејрута, што показује намеру Израела да удари на ресурсе и инфраструктуру за које сматра да би могли бити коришћени за подршку Хезболаховим војним операцијама.

Пре ових напада, израелске снаге су већ извршиле ударе на стамбене зграде које су повезане са Хезболаховим оперативцима, верујући да се унутар њих чува оружје и други војни ресурси.

Оно што је специфично за израелску тактику јесте то да, пре него што нападну та места, шаљу упозорења цивилима путем летака и порука, позивајући их да напусте подручје како би се смањиле цивилне жртве.

Ова пракса, иако је осмишљена да избегне цивилне губитке, често изазива контроверзе јер многи цивили немају где да оду или немају времена да се евакуишу пре почетка напада.

НОВО МАЛТРЕТИРАЊЕ СРБА НА КиМ: Блокиран мост између централне Србије и Космета

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА