Најновије

ПУТИН: БРИКС ради на независном систему плаћања, Европа и Северна Америка губе своје позиције

Запад покушава да примени незаконите санкције у своју корист у енергетском сектору, а глобални економски раст 21. века биће у земљама БРИКС-а, и онима који желе да им се придруже, поручио је руски председник на пленарној седници у оквиру "Руске енергетске недеље".

Савремена енергетика је темељ светског развоја, онда када функционише нормално и по транспарентним правилима. Запад, међутим, покушава да примени незаконите санкције у тој сфери како би извукао корист за себе, изјавио је руски председник Владимир Путин на Међународном форуму "Руска енергетска недеља – 2024".

Председник Руске Федерације најавио је и развој независног система плаћања и обрачуна у оквиру асоцијације БРИКС.

"У сарадњи са земљама БРИКС-а, стварамо сопствени платни и обрачунски круг, који ће обезбедити ефикасно и аутономно сервисирање свих спољно-економских активности", казао је Путин.

Према његовим речима, Запад не жели конкуренцију јер не може да се носи са њом, а управо због тога користи непоштене методе. 

"Запад покушава да примени незаконите санкције у своју корист у енергетском сектору. Европа и Северна Америка губе своје позиције у глобалној економији, а глобални економски раст 21. века биће у земљама БРИКС-а, и онима који желе да им се придруже", истакао је руски председник.

Он је додао да Земље, које желе да се прикључе БРИКС-у, виде перспективу у равноправном светском поретку уз уважавање националних интереса држава.

Путин је указао да ће лидери по стопама раста бити земље Глобалног југа, у којима постоји велики наталитет.

Реч је о земљама јужне и југоисточне Азије, као и Африци, објаснио је он.
 

Повећава се испорука руског гаса преко гасовода "Снага Сибира"

Председник Путин навео је да ће Русија наставити да развија своје технологије у области природног течног гаса.

"Повећавају се испоруке руског гаса преко гасовода 'Снага Сибира', а уједно и расте извоз природног течног гаса. Русија, упркос потешкоћама, остаје један од водећих учесника на енергетском тржишту", указао је Путин.

Он је додао да ће Русија наставити да ажурира и јача свој енергетски систем, који је ушао у период развоја нових технолошких решења.

Како је навео, потрошња енергије у Русију је у порасту, а то је јасан знак раста економије.

"У Русији је по том питању поново постигнут рекорд, а показатељи превазилазе оне из совјетског периода", навео је руски председник и додао да је енергетски систем Русије у стању да одговори на повећану потражњу из сфере привреде.

Путин о одбијању Запада од руских ресурса: Нека плате више

Ако западне земље одбију руске јефтине енергенте, то је њихов избор – нека живе од скупог ресурса, поручио је руски председник.

"Ако су наши раније традиционални купци одлучили да напусте наше релативно јефтине енергетске ресурсе и одлучили да пређу на скупљи ресурс, то је њихов избор, нека живе од овог скупог ресурса", рекао је Путин.

Он је додао да Русија не гради само нуклеарне електране у иностранству, већ ствара индустрију у земљама, укључујући обуку стручњака.

"Русија је спремна да јача технолошки суверенитет својих партнера у енергетском сектору формирањем пуноправних научних и производних ланаца, и да се тако развија сарадња у области мирног атома, када се станице 'Росатома' граде у иностранству истовремено са обуком локалног особља, инжењера, радника и менаџера за нове објекте", навео је Путин.

Путин је истакао да национални пројекат "Нове нуклеарне и енергетске технологије", који ће бити покренут 2025. године, требало би да консолидује лидерство Русије у нуклеарној енергији и да обезбеди енергетски суверенитет земље.

Руски лидер је нагласио да сви циљеви националног развоја, који су постављени за период до 2030. године, морају бити остварени, укључујући и енергетско-енергетски комплекс.

Осим тога, Путин је навео да ће Русија наставити сарадњу са партнерима у оквиру ОПЕК+ и Форума земаља извозница гаса (ГЕЦФ), као и да ће већ следеће године у Русији почети да ради Тихоокеанска железница од Јакутије до луке у Хабаровској области.

БЛИСКИ ИСТОК КУВА: Обострани напади - нема мира на видику
Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА