Најновије

Шта ако Путин Хутима пошаље моћне ракете „јахонт”

У светском прегрејаном војно-стратешком шаху вуку се очекивани и неочекивани потези, жртвују се и нуде фигуре зарад продора по крилу или средини. Да се противници збуне, заведу и сатерају у мат позицију.

Западне новинске агенције наводе да Русија преговара са Хутима о испоруци противбродских крстарећих ракета „П-800 оникс“ (у извозној верзији „јахонт“), као брзи и конкретан одговор на могућу испоруку западних ракета дугог домета Кијеву.

Војни стручњаци сматрају да одлука о испоруци руских ракета Хутима је повезана са ставом западних земаља које разговарају о могућности да се Украјини дозволи да гађа далекометне циљеве дубоко у Руској Федерацији.

„Јахонт“ се сматра једном од најнапреднијих противбродских ракета на свијету.

Дизајнирана је да лети преко површине мора двоструко већом брзином од брзине звука, избегавајући детекцију.

Ракете „П-800 оникс“, са дометом од око 300 километара, кажу стручњаци, омогућиће Хутима да прецизније гађају комерцијалне бродове у Црвеном мору и повећају претњу америчким и европским ратним бродовима који их штите.

Званични Кремљ летос је упозорио да „не може остати без последица" одлука западних земаља да се оружје којим снабдевају Кијев користи за нападе на руску територију.

Путин је тада упитао зашто неко мисли да има право да снабдева таквим оружјем које се користи за напад на руску територију, а да Русија онда нема то исто право, да оружјем исте класе снабдева снаге које у другим регионима света ударају по осетљивим објектима оних земаља које ово раде против Русије?

„Дакле, одговор би могао бити асиметричан. Размислићемо о овоме,” поручио је Путин западним стратезима.

Очигледно да руски председник не би давао јавно овакву изјаву да руска страна већ нема разрађену стратегију за овакву врсту одговора Западу.

Један број руских војних аналитичара наговештавао је могућност да се руски “искандери” могли да се некако изненада затекну у пустињском песку на Арабијском полуострву. То би практично значило да Хути или неке војне формације попут “Хезболаха” добију дугометне ракете са којима могу да гађају бродове и авионе у региону. То практично значи да ниједан војни објекат, база, ратни брод или авион више не би био сигуран на Средњем и Блиском истоку.

Москва, како тврде западни извори, уз посредовање Ирана, води тајне преговоре са јеменским Хутима.

Према овим изворима, представници Москве и Хута састали су се најмање два пута у Техерану, а очекује се још састанака у наредним недељама.

Портпарол Хута Мохамед Абдел Салам, на питање новинара о преговорима о ракетама, рекао је да „нема појма“ о томе.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА