Најновије

Сведок Албанац у предмету Тачи: Својим очима видео злочине тзв. ОВК

Сведок је у кругу ОВК испитиван и малтретиран, а својим очима је видео злочине над другим жртвама, рекао је тужилац.

Суђење бившем вођи такозване ОВК Хашиму Тачију и још тројици оптужених за ратне злочине у АП КиМ и у Албанији 1998. и 1999. године настављено је данас пред Специјализованим већима Косова у Хагу исказом у којем је заштићени сведок оптужбе, Албанац, описао злостављања која су вршили припадници тзв. ОВК.

Према наводима тужилаштва, овог сведока у предмету Хашим Тачи и други, са псеудонимом "W04669", одређени припадници ОВК ухапсили су 1999. године и потом га одвели у базу тзв. ОВК, где је био злостављан и где је видео мучење других затвореника.

Сведок је, у време када га је тзв. ОВК ухапсила, био члан "Демократског савеза Косова" тадашњег вође Албанаца у АП КиМ Ибрахима Ругове, чије је присталице тзв. ОВК сматрала противницима и које је противправно хапсила и злостављала.

"Сведок је 1999. године ухапшен од стране неколико припадника ОВК и послат у круг ОВК. Тамо је сведок малтретиран, испитиван и држан у нехуманим условима. Он је својим очима видео и малтретирање жртве убиства и чуо премлаћивање још неколико особа које су биле затворене са њим", рекао је тужилац, а потом затражио да седница буде затворена за јавност.

Тачи је, заједно са Кадријем Весељијем, Реџепом Сељимијем и Јакупом Краснићијем, оптужен за злодела над Албанцима, Србима и Ромима у више од 40 притвора тзв. ОВК.

У предмету Тачи и други учествују 153 жртве, а до сада је исказ дао 91 сведок.

Оптужница у 10 тачака терети Тачија, Весељија, Сељимија и Краснићија за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на КиМ, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Следеће заседање у предмету Тачи и други заказано је за понедељак, 30. септембaр.

УКРАЈИНЦИ УПАЛИЛИ ЦРВЕНИ АЛАРМ! Стижу руске ракете, све шаљу у склоништа

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА