Најновије

ТАЈНИ ПРОЈЕКАТ КИНЕ И РУСИЈЕ УЗДРМАО ПЛАНЕТУ: Све је спремно за војну употребу

Русија је покренула програм за развој и производњу далекометних дронова у Кини за потребе рата против Украјине, открили су извори из европске обавештајне агенције за Ројтерс.

ИЕМЗ „Купол“, део руске државне компаније за производњу оружја „Алмаз-Антеј“, развио је и тестирао дрон „Гарпија-3“ (Г3) у Кини уз подршку кинеских стручњака. Према извештају који је „Купол“ послао руском Министарству одбране, дронови су произведени у кинеској фабрици и спремни за војну употребу.

Министарство спољних послова Кине тврди да нема информације о таквом пројекту, истичући да Пекинг примењује строге контроле извоза беспилотних летелица. Амерички аналитичари, укључујући Фабијана Хинца из Међународног института за стратешке студије, истичу да би потврђене испоруке биле значајна новост јер до сада Кина није слала комплетне борбене системе.
Бела кућа изразила је дубоку забринутост, напомињући да би кинеска компанија могла помоћи у производњи смртоносног оружја за руске фирме под америчким санкцијама. Иако не постоје докази да је кинеска влада свесна ових трансакција, САД наглашава да је одговорност Пекинга да осигура да његове фирме не помажу Русији.

Дрон Г3 може летети до 2000 километара и носити терет до 50 кг. Узорци Г3 и других модела дронова произведених у Кини послати су „Куполу“ у Русију на додатно тестирање. „Купол“ је у свом седишту у Ижевску примио седам дронова из Кине, укључујући два Г3, преко посредника. Фактуре не откривају датуме испоруке ни идентитет добављача.
Пекинг је више пута негирао да кинеске фирме снабдевају Русију оружјем, тврдећи да Кина остаје неутрална. Нови документи показују да је „Купол“, као државна компанија, отишао корак даље набавком комплетног оружја у Кини.

Русија и Украјина интензивно повећавају производњу дронова, који су се показали као кључни у рату. Путин је недавно изјавио да је руска војска у 2023. години добила око 140.000 дронова, уз планове да се тај број десетероструко повећа.

УКРАЈИНЦИ УПАЛИЛИ ЦРВЕНИ АЛАРМ! Стижу руске ракете, све шаљу у склоништа

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА