Најновије

ВЛАДИКА НИКОЛАЈ:  Србин од Србина - Какви су били српски свештеници (КЊИГА НА ПОКЛОН)

Пише: Владимир Димитријевић

УМЕСТО УВОДА

Ово је кратки текст Владике Николаја о чувеном карловачком проти Николи Беговићу, из кога се види какав је Николајев пример правог свештеника. И заиста – читава  наша историја не може се замислити без узорних свештеника, јер су, како каже народна песма,“попови – српски учитељи“. Први у храму и у народном животу, и, кад непријатељ крене, први на коцу и конопцу, они су оријентир свете српске борбе за Крст часни и Слободу златну. У наставку, потписник ових редова читаоцима нуди своју књигу о свештеницима које је знао и најдубље поштовао – да се не заборави, и да не заборавимо. Књига „Триста – без попа ништа: Витезови од причасне чаше“ ће, верујемо, помоћи читаоцу да схвати шта је циљ и смисао наше духовне борбе.

I

Чувени поп Никола Беговић рекао је: „Вавјек сам држао да је боље поштење него живљење. А томе ме је учила мати моја.“

II

Исти тај знаменити муж говорио је: “Гонише ме, а ја сам пјевао. Славише ме, а ја сам се смејао. Кажу, имадоше Јелини два мудраца, један се смејао а други је плакао. Србин је бољи човек од обадва, он пјева своје јао“.

III
Код проте Николе Беговића бануо једном у кућу неки Рус, Василије. Толико је био очаран домаћином, да је од тада сваки дан долазио. Најзад се сасвим настанио у протиној кући, па ту и умро. Пред смрт позове он свога домаћина да му напише тестамент, па му почне диктирати овако: „Сав мој преостали иметак у 14.000 форината остављам моме пријатељу и добротвору проти Николи Беговићу.“ Прота остави перо и не хтеде никако то записати. Дивио се Рус томе неизмерно. Изгледао му је Беговић као човек не од овог света. Тада рече Рус проти, нека напише како он мисли. А прота узе перо па написа овако: „Сав мој преостали иметак од 14.000 форинти завештавам и то једну четвртину болници а три четвртине православној српској црквеној општини у Карловцу.“ То прота написа и то Рус потписа. Највеће богатство српског народа јесте у многим великим карактерима.

Преузмите књигу „Триста – без попа ништа: Витезови од причасне чаше“ ПДФ

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА