Најновије

АМЕРИЧКА ПОДВАЛА КИЈЕВУ: Нема гађања Русије, а западно оружје Руси претварају у угљенисане олупине

Америчка војна помоћ, која укључује и вођене бомбе АГМ-154 JSOW, наставиће да стиже у Украјину, али је јуче Џо Бајден званично рекао да неће дозволити употребу ракета дугог домета за нападе у дубину руске територије. То може бити реакција на Путинове изјаве о изменама руске нуклеарне доктрине, сматрају руски стручњаци.

Нова војна помоћ и прва испорука тих бомби неће значајно утицати на ситуацију на фронту, додају експерти коментаришући обећање америчког председника Бајдена, да ће помоћи са око осам милијарди долара, бомбама и обуком пилота на Ф-16, како би Кијев „добио рат“ против Русије.

Руски војни експерт, пуковник у пензији Виктор Баранец оцењује да се у америчкој политици према Украјини скоро ништа не мења.

„Није се променило давање финансијске помоћи Украјини, она се наставља, можда не у тако великим износима, али је дају. Није се променила ни помоћ у оружју – и она се наставља, као ни политичка помоћ - декларишу се да ће помагати Украјини колико год је потребно", каже војни експерт.

На питање може ли им се веровати када говоре да неће дозволити Украјини употребу ракета дугог домета за нападе на Русију, руски пуковник каже да се „Американцима никада не може веровати“.

„Никада, ни под којим околностима, не верујте Американцима! Понекад блефирају, кажу да неће дати дозволу, тенкове, ‘џавелине’, разне ракете или бомбе. Убеђују нас да размишљају о томе да ли да нешто дају Украјини, а онда се испостави да је све то већ у Украјини“, истиче Баранец.

Већи дeо помоћи, око 5,5 милијарди долара, биће распоређен до 30. септембра, пре краја фискалне године у САД, док ће преостале 2,4 милијарде бити распоређене у оквиру Иницијативе за безбедносну помоћ Украјини, која омогућава администрацији да купује оружје за Украјину од компанија уместо да га повлачи из америчких залиха.

Између осталог, Украјина ће добити клизне бомбе АГМ-154 „joint standoff weapon“ (JSOW), још једну батерију ПВО система „патриот“ и додатне ракете за њу. САД ће такође проширити програм обуке украјинских пилота за управљање ловцима Ф-16, укључујући подршку у обуци додатних 18 пилота следеће године.

Владимир Зеленски је захвалио Бајдену и америчком Конгресу на новом пакету војне помоћи, рекавши да ће Украјина искористити ту помоћ на „ефикасан и транспарентан начин“.

Стижу бомбе за Ф-16

Ово ће бити прва испорука бомби АГМ-154 JSOW Украјини. То је високопрецизна клизна авионска бомба, домета 130 километара, која се користи у савременим војним операцијама. Те бомбе се могу испаљивати из ловаца Ф-16, америчке производње, које је Украјина недавно добила од запада.

Бомбе немају домет који захтева Кијев, али западни медији оцењују да ће оне омогућити украјинским пилотима да се држе нешто даље од линије фронта и руске противваздушне одбране, што ће Кијеву, како оцењују, дати нове могућности у нападима на одбрамбене структуре и складишта оружја, што „свакако отежава операције руских трупа“.

Међутим, оно што су превидели, јесте чињеница да Кијев нема авионе-носаче за те бомбе или их нема у довољним количинама.

„То је озбиљно оружје, али су потребни носачи прилагођени за те исте бомбе. За коришћење ове бомбе потребно је припремити систем навођења за њено усмеравање. Украјински авиони нису спремни за то. Ако говоримо о авионима Ф-16, ‘грипен’ или ‘јурофајтер’ потребно их је имати у великом броју. Дакле, данас Украјина нема таквих носача. Очигледно је да постоји некакав раскорак - ове бомбе се испоручују, али авиони и даље стижу веома споро, а осим тога, почели смо чак и да уништавамо Ф-16. Свака бомба је, сама по себи, озбиљна ствар. Њу треба, као прво, нациљати, друго - испалити, и треће - мора да погоди мету. А ово је већ веома озбиљан проблем. Ово је систем проблема које Американци и Украјинци тешко да ће моћи брзо да реше“, указује Баранец.

Чак и западни медији америчку испоруку АГМ-154 називају „чудном одлуком“, пошто за коришћење вођених бомби на максималном домету авион који баца бомбу мора да лети на великој висини, а Украјина тренутно нема могућност да користи такву муницију, између осталог и због чињенице што украјински пилоти често не могу да лете на великим висинама.

Остаје проблем пилота

Oсим тога, и даље остаје проблем пилота, којих је све мање у Украјини, а Украјинци кубуре и са авијацијом.
Зеленски је летос потврдио да је Украјина добила прве борбене авионе Ф-16 са Запада на које се чекало више од две године, али је додао да авиона још нема довољно.

Он је раније указивао да је Украјини потребно од 120 до 130 авиона Ф-16 да би се постигао паритет са руском авијацијом, али западни савезници нису у стању да одговоре на тај захтев.

Белгија, Данска, Холандија и Норвешка, све чланице НАТО-а, обећале су да ће Украјини испоручити више од 60 авиона, али испорука се одуговлачи, па их Кијев добија у малим партијама.

„Апетити Украјине су велики. Чули сте да је Зеленски захтевао 120 авиона Ф-16, а онда су му обећали 100, па 98. А сад колико имају? Према подацима, највише су добили шест Ф-16, толико се нашло на територији Украјине, од тога је један оборио њихов, пријатељски систем ‘патриот’, још три смо уништили јуче у нападу наших ‘кинжала’ на аеродром ‘Старконстантинов’, а два су ‘побегла’, где год - у Пољску или Данску. Дакле, наша стратегија je, у том погледу, да испоруку тих авиона, било да су то Ф-16, ‘грипени’, ‘јурофајтери’ и тако даље, учинимо бескорисном. На Западу знају да броје новац. Без обзира колико авиона испоруче, наш стратешки циљ је да их претворимо у угљенисане олупине и ми ћемо томе упорно тежити, у томе ћемо успевати, без обзира на цену“, истиче Баранец.

Експерт истиче да Русија има и друга средства којима може да одговори на те претње, пре свега добре противваздушне и противракетне системе. Осим тога, веровање да авионима Ф-16 који носе бомбе АГМ-154 могу да изврше напад ван домета руске ПВО је неосновано, јер очигледно заборављају да Русија има системе који могу да погоде 400 километара или више и који могу да пресретну овај Ф-16, кажу руски експерти.

Поред тога, истиче Баранец, руска војска има огромно борбено искуство.
„Сваки пут када је Запад давао Украјини неко оружје и она почела да га користи, постојао је одређени период прилагођавања. Када су, сећате се, распоредили оне вишеструке ракетне системе мислили су да имају чудо оружје и неколико дана или недеља су прилично успешно погађали нашу територију, а онда се испоставило да могу да их униште ‘бук’ М3, ‘панцир’ и тако даље, а приче о том чудо оружју су одмах замрли. Говорили су да ће им ‘хајмарсима’ бацити Русију на колена, а испоставило се да је то глупост. Прво смо од десет ових пројектила оборали пет, а затим осам и девет. Тако ће исто бити и са тим бомбама, с тим што ће овај пут, с обзиром на наше огромно искуство, овај период прилагођавања бити много краћи него на почетку специјалне ратне операције“, закључио је Баранец.

Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају регулисању ситуације и директно укључују земље НАТО-а у сукоб, што је „играње ватром“. Москва је више пута поновила да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за руске снаге. Иначе, САД и НАТО су директно укључени у украјински сукоб испорукама оружјем, достављањем обавештајних и сателитских података, обукама украјинске војске у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама.

Кремљ је навео да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси преговорима и имаће негативан ефекат.

ПРОТЕСТ У ЗУБИНОМ ПОТОКУ: Срби са иконама негодују због скрнављења и отимања цркве

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА