Најновије

Bloomberg: Украјина остаје без војне помоћи Европе следеће године

Војне испоруке Украјини за следећу годину су под претњом јер неки савезници одбијају да повећају финансирање Кијева, пише Блумберг, позивајући се на изворе.

Према агенцији, чак и ако се земље Г7 договоре о кредиту Украјини од 50 милијарди који ће бити обезбеђен руском имовином, то и даље неће бити довољно да подржи потребе Кијева за следећу годину.

Украјинска влада предвиђа буџетски јаз од 19% БДП-а. За попуњавање рупе потребно је око 35 милијарди долара.

„Претећа новчана криза међу савезницима долази у опасном тренутку за Украјину и могла би да натера Кијев да преговара са позиције слабости, кажу извори“, наводи се у публикацији.

Главна ограничења европских савезника су на фискалном фронту.

„Влада канцелара Олафа Шолца ограничена је уставним ограничењима дуга и смањила је директно финансирање Кијева. Француска има нову владу након бурне изборне сезоне и под притиском је ЕУ да смањи свој дефицит. У Италији, коалиција премијера Џорџије Мелони може бити везана смањењем потрошње.

Доведени су у питање и планови за повећање војног буџета ЕУ, највероватније ће морати да сачекају после избора у Немачкој, који ће се одржати на јесен 2025. године.

Чини се да је чак и „помоћ Британије, чврстог савезника који је често био први који је снабдевао напредним оружјем, недавно смањена“, рекли су извори агенцији.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА