Најновије

„Њујорк тајмс“: Страх од смртоносне одмазде Русије

Америчке обавештајне агенције упозоравају да би Москва могла директно да узврати западним спонзорима Кијева ако дозволе Украјини да користи ракете дугог домета за напад дубоко у Русији, известио је у четвртак Њујорк тајмс.

Према обавештајној процени коју је цитирао НТ, аналитичари верују да чак и ако Украјинцима буде дозвољено да слободно користе ракете, то неће значајно утицати на сукоб због њиховог ограниченог броја. Штавише, после почетних удара, Руси би вероватно преместили виталне функције ван домета, што би Украјини отежало постизање било каквих војних циљева, преноси Раша Тудеј.

Таква одлука би била коцкање са високим улозима, јер би могла довести до „смртоносних“ напада на америчку војну имовину широм света. Амерички званичници наводно верују да ће Москва, ако одлучи да узврати, то учинити „прикривено“,  а не путем отворених напада како би смањила ризик од ширег сукоба.

САД и њени савезници су Украјини обезбедили три типа ракетних система дугог домета: америчке АТАКАМС, британске Сторм шедоус и француске ракете СКАЛП. Кијев је више пута користио ове ракете за гађање инфраструктуре на Криму и другим регионима које је анектирала Русија.

Кијев је захтевао да САД и њени савезници укину сва ограничења на употребу овог оружја за дубље ударе у Русију. Запад наводи ова ограничења да би доказао да није директно укључен у сукоб док снабдева Украјину.

Руски председник Владимир Путин тврди да би такав потез директно укључио САД и НАТО у отворени рат против Русије, пошто се Кијев ослања на то да од америчке војске добије координате циља за прецизно оружје. Он је такође раније саветовао чланицама НАТО-а да буду свесне „чиме се играју“,  упозоравајући да би један од могућих одговора могао укључивати наоружавање противника Запада прецизним оружјем дугог домета.

Поред тога, према предложеним ажурирањима руске нуклеарне доктрине објављене у среду, Москва ће сматрати „агресију против Русије од стране било које ненуклеарне државе, уз учешће или подршку нуклеарне државе“ као „заједнички напад“, који би могао да пређе нуклеарни праг.

Украјински председник Володимир Зеленски представио је САД свој такозвани „план победе” ове недеље, надајући се да ће убедити председника Бајдена и потпредседницу Камалу Харис. 

УКРАЈИНЦИ УПАЛИЛИ ЦРВЕНИ АЛАРМ! Стижу руске ракете, све шаљу у склоништа

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА