Најновије

УКРАЈИНСКИ КОМАНДАНТ О НОВИМ РЕГРУТИМА: Престари и престрављени, плаше се да пуцају у непријатеља

Војници и команданти украјинских снага су све забринутији због проблема са људством, нарочито због квалитета обучености нових регрута и брзине којом гину или бивају рањени у борбама.

Током шест напорних дана у септембру, мали тим искусних украјинских војника успео је да издржи "немилосрдни напад руске војске" на њихов положај на источном делу фронта, пише "Фајненшл тајмс" (ФТ).

Како се наводи, у питању је био тим састављен од шест мушкараца млађих од 40 година са двогодишњим борбеним искуством који су држали положај упркос константном баражу ракета. Међутим, када је дошло до њихове ротације било је приметно да су војници исцрпљени.

"Када су се ротирали, дрхтали су. Нису спавали нити се одмарали", рекао је њихов командант у близини линије фронта југоисточно од Покровска и додао:

"Али ти момци су радили свој посао и држали линију."

Са друге стране, трупе које су их замениле биле су мање успешне. Од осам војника који су их заменили након ротације, само двојица су имала борбено искуство. Свих шест нових регрута – већина старијих од 40 година – убијено је или рањено у року од недељу дана, што је приморало јединицу да се повуче.

Проблем нових регрута и њиховог годишта
Према писању ФТ, украјинске снаге су упадом у Курску област доказале да су и даље способне да преузму иницијативу на фронту. Упркос овим достигнућима, војници и команданти су све забринутији због проблема са људством, нарочито због квалитета обучености нових регрута и брзине којом гину или бивају рањени у борбама.

Како наводе команданти украјинских јединица, ово највише погађа пешадију, чији се припадници суочавају са исцрпљеношћу и падом морала, због чега неки од њих напуштају своје положаје и "омогућавају Русији да заузме још територије".

На фронту у Доњецкој Народној Републици, четири команданта, заменик команданта и скоро десетак војника из четири различите украјинске бригаде рекли су за ФТ да новим регрутима недостају основне борбене вештине, мотивација и да често напуштају своје положаје када се нађу под ватром.

Команданти су проценили да 50 до 70 одсто нових пешадинаца буде убијено или рањено у року од неколико дана од почетка њихове прве ротације.

"Када нови момци дођу на положај, многи од њих побегну при првој експлозији гранате", рекао је заменик команданта украјинске 72. механизоване бригаде која се бори у близини Угљедара.

Ова ситуација представља значајан изазов за Украјину јер се бори у Курској области, док истовремено покушава да се одбрани од руских снага на истоку земље, пише британски лист. 

"Нама су очајнички потребни јаки војници", изјавио је командант са позивним знаком "Адвокат".

Високи украјински званичници рекли су да је недавна мобилизација омогућила Украјини да од маја регрутује око 30.000 војника месечно, када је ступио на снагу нови закон о мобилизацији. Међутим, команданти на терену и војни аналитичари упозорили су да новорегрутоване трупе нису високо мотивисане,  да су психички и физички неспремне - и да се као резултат тога гину алармантном брзином.

Један командант, чија јединица се бори на положајима око Курахова, где су руске снаге оствариле напредак последњих недеља, рекао је да се "неки момци заледе од страха јер се превише плаше да пуцају у непријатеља, а онда они одлазе (са фронта) у црним врећама или тешко рањени".

После тешких борбених дејстава, многи нови регрути одлазе у "одсуство без одсуства" (Absent Without Leave, AWOL), рекли су команданти. Неки се враћају тако шокирани и исцрпљени да их смештају на психијатријска одељења.

Неколико неуспешних ротација последњих месеци довело је до тога да је Русија напредовала ка Покровску лакше него што се очекивало.

"Најрањивији смо током ротација", изјавио је заменик команданта и додао: "Тада је Русија у стању да напредује. Пешадија је кључна за нашу одбрану."

Према речима једног од интервјуисаних команданата, "искусне војнике пребрзо убијају", а њих углавном мењају старији мушкарци без борбеног искуства и лошије физичке спреме.

Старост је кључна брига - просечна особа у украјинској војсци има 45 година. Од око 30 пешадијских војника у јединици, у просеку половина је била у средњим четрдесетим, само пет је било млађе од 30, а остали су имали 50 или више година, поручује заменик команданта 72. механизоване бригаде.

"Као пешадинац, морате да трчите, морате да будете јаки, морате да носите тешку опрему. Тешко је то учинити ако ниси млад", додао је он. 

Системски проблеми украјинске војске
Ипак, проблеми почињу много пре него што регрути стигну на бојно поље, оцењују команданти и аналитичари за ФТ.

Бивши украјински официр који се налази на челу органзиације "Фронтелиџенс инсајт" окривио је "дуготрајне системске проблеме који су годинама остајали нерешени". Украјинску војску, углавном састављену од мобилисаних бивших цивила, предводе официри и генерали који су започели каријеру у совјетско време и "никада нису били у борби", сматра он.

Команданти пребацују део кривице и на регрутере.

"Било би мудро обратити више пажње на карактеристике и порекло сваке особе како би се видело где се момци најбоље уклапају уместо да све шаљемо у пешадију", поручује је Михаил Темпер, командант батерије из састава 21. батаљона Засебне председничке бригаде украјинске војске. 

"Буквално видите да су сви слојеви друштва представљени у пешадији. Нису сви способни за фронт", додао је он. 

Такође, сваки командант је наглашавао оно што је сматрао неадекватном војном обуком за нови талас регрута.

Темпер је рекао да "сами инструктори немају право борбено искуство, тако да не подучавају оно што почетници треба да знају да би се борили и, што је још важније, да би остали живи".

Уместо тога, регрути и даље пролазе обуку у "совјетском стилу", где "војска све оцени добрим оценама и пошаље их на фронт", рекао је заменик команданта, а да ствар буде још гора, због несташице муниције нове трупе ретко вежбају са бојевим мецима.

"Неки од њих чак и не знају како да држе пушке. Они више гуле кромпир него што испаљују метке", рекао је он, додајући да је купио опрему за пејнтбол да би заменио пушке и бојеве метке како би нови регрути могли више да вежбају без трошења драгоцене муниције.

Према писању британског листа, главнокомандујући украјинске војске генерал Александар Сирски рекао је овог месеца да је наредио побољшање квалитета обуке за нове регруте одабиром "мотивисаних инструктора са борбеним искуством" и указао на могућност оснивања школе за инструкторе.

Командант артиљеријске јединице рекао је да је смрт десетина хиљада искусних војника током рата узела данак – "ако нема довољно људи за борбу, нема довољно људи за подучавање".

Сви команданти су рекли да су покушавали да ротирају трупе свака три до шест дана, у зависности од интензитета и динамике борби. Али понекад ти напори могу да трају и две недеље, посебно када оператери руских дронова примете ротацију и нападају војнике када су најрањивији.

Пошто Украјина нема закон о демобилизацији, војницима је ретко дозвољено да напусте ратну зону да се одморе или посете породицу.

"Скиф", командант извиђачке јединице опремљене дроновима, који је потписао уговор са војском још 2014. године након уједињења Крима са Русијом, сматра да је пријава у војску или мобилизација "карта у једном правцу".

СКАНДАЛ НА ПРВОЈ ЛИНИЈИ ФРОНТА - БРДО ЊИХ СЕ ПРЕДАЛО! Украјински војници траже радио везу са руским генералима

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА