Најновије

НИКША БУЛАТОВИЋ: Два јаја на око

Тома Мона свакако не спада у мудраце. Штавише, његове изјаве код сваког слушаоца обдареног здравом памети изазивају плакање, од смеха и туге - истовремено. 

Пише: Никша Булатовић

„Људи, јаје кошта 11 динара, два јаја 22 динара! За 22 динара, имате оброк два јаја и сити сте цео дан!“ 

Овако звучи улични продавац. 

Сваком може да се деси лапсус, али када у две реченице изговорите четири којештарије, то је или лоша комедија или лупетање. Четири којештарије су: граматичка, математичка, логичка и... рецимо нутритивна. Ово ћемо прецизно образложити доцније. 

Дипломирани правник, потомак текстилног олигарха, са искуством у хотелијерству, доказао је своју свестраност најпре тако што се ничим изазван обрео на месту министра грађевине, саобраћаја и инфраструктуре. Потом и на месту министра унутрашње и спољашње трговине. Као да постоји нека трећа, небинарна трговина. И као да је сам смишљао назив министарства. 
„Моно, показао си се као министар саобраћаја, инфраструктуре и грађевине... Не прекидај ме, нисам рекао да си се добро показао, већ само да си се показао... Тако да, не могу ипак да те пустим да ми градиш Национални стадион, сад те чека нова дужност. Дакле, коцком смо одредили да сад будеш министар трговине.“

„Али шефеее, зашто само трговине? Хоћу да будеем министар унутрашње и спољашње трговинеее.“ 

„Ух, Моно, немам времена за расправу, ево зове ме Шолц на телефон... Ето бићеш министар унутрашње и спољашње трговине... Хало, извините, Олафе, што сте чекали три секунде...“ 
И тако, Тома Мона је већ у два мандата министар унутрашње и спољашње трговине. Изборио се да поново има министарство дужине пет речи, а не само две. Министарство трговине је ипак прекратко. 

А на тој функцији доказао се већ у првом, иако скраћеном мандату, када је по „Бољој цени“ успешно обавио куповину паризера, мајонеза и јогурта од 1% млечне масти. А онда, заједно са Малим Синишом, омастио брке у Председништву Србије, док је председавајући Србије Александар Вучић све то попрдно посматрао (“Само ви кркајте, мени се укочила вилица па не могу“). 

А онда је ове сезоне лето/јесен наступила нова акција лажне заставе, илити лажног натписа „Најбоља цена“, у којем се смеће од паризера, виршли и паштета нуди на попустима. Попустима  које супермаркети ионако сами дају, и то нема никакве везе са Владом Србије или председником Републике. Или Томом Моном.

И тако стижемо до јаја. 

Јаја М класе (од 53 до 63 грама) снижена су негде, ваљда је неко то негде видео у неком супермаркету, на 11,99 динара. 

И сада се враћамо на четири којештарије које је изговорио млади Мона током свог театралног „умовања“ о ценама јаја. 

1)    Граматичка: 
Не каже се „два јаја“ него „два јајета“. Множина именица које иду уз бројеве од два до четири има другачије суфиксе него оних које иду уз бројева од пет до девет.

2)    Математичка:
Где се бре изгуби 0,99 динара по јајету? Или 8,25 одсто „Најбоље цене“'. Ако јаје кошта 11,99 може се заокружити на 12, а не на 11 динара. Тако је цена два јајета у изјави Томе Моне 22 динара, а на каси 24 динара. Прецизно 23,98 динара. 

3)    Логичка:
За 22 динара можете спремити оброк од „два јаја“? Не може ни за 24 динара. Па треба ли да потрошите нешто струје, мало уља или масти, можда и парченце хлеба? Све то нешто кошта. Дакле оброк кошта више од та 24 динара. Осим ако не пијете јаја као Роки Балбоа. „Два јаја“ дневно и бићете снажни и брзи као боксерски шампион.

4)    Нутритивна:
Па добро, можда не као Роки, али „сити сте цео дан од два јаја“? Кад се баци кора два јајета М величине, то је мање од 100 грама хране! Довољно? Можда, али у ЈаСНСовцу. Али, појашњава Мона да „два јаја садрже све што вам је потребно у нутритивном смислу“? А људи се поломише да имају некакву разноврсну исхрану. И воће и поврће и жито и месо и риба и печурке... Будале! Ма, слушајте кад вам ваш Тома Нутрициониста каже. Само јаја. Два. 

Да не говоримо о томе да се сви ови производи из акције „Најбоља цена“ могу пронаћи још јефтиније, без натписа „Најбоља цена“, по правилу у другој радњи, а некад и на истом рафу, само од другог произвођача, и често по редовној, а не сниженој цени. Па чак и јаја. 

А што се тиче Моне, њега акције снижења и не интересују: „Вама је јасно да ја потичем из једне богате породице која не калкулише и није толико фокусирана да уштеди кад су овакве акције, то сви знају“, рече он. Да, знамо да од кокошијих јаја Тома више воли она мала, ситна, рибља јајашца. Па узми, Томо два рибља јајашца, наједи се и буди сит цео дан. Мислим, нутритивно кавијар садржи све... 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА