Најновије

Како ме је шутнула ЦИА: Исповест бившег оперативца

Након двадесет и једне године у агенцији, одузели су ми дозволу и у суштини сам добио отказ, испричао је шпијун ЦИА.

Бивши оперативни службеник ЦИА Филип Гиралди, који је провео више од две деценије у агенцији, испричао је на затвореној сесији конференције Либерти платформ института "Рон Пол", како га је "шутнула" фирма којој је посветио добар део свог живота.

Портал "Зирохеџ" објавио је транскрипт говора Гиралдија у коме је открио како је дошло до "обрачуна" са руководством ЦИА и шта се потом догодило.

Гиралди је испричао да се придружио ЦИА после постдипломских студија и времена које је провео у војсци као обавештајац.

"Био сам оперативни официр, што значи шпијун. Послали су ме на много лепих места, почевши од Рима. А онда сам био у Хамбургу па сам био у Истанбулу и Барселони. После Барселоне сам накратко напустио Агенцију и вратио се као сарадник после 11. септембра, и ту сам био још три године", рекао је он.

Бивши шпијун је навео да је "упао у невоље са агенцијом" након што се вратио из Авганистана.

"Ово је било након што смо га прегазили", рекао је он. "Није ми требало дуго да схватим да смо талибане заменили тако што смо постали гори од талибана."

Према његовим речима, није било никаквих доказа да су Осама бин Ладен и авганистанска влада заправо били умешани у нападе на САД, "тако да је то био помало контрадикторан задатак, и након тога је постао сумњичав" у вези са оним шта се дешава у администрацији.

Гиралди је испричао да је, као специјалиста за борбу против тероризма, радио са ЦИА и пратио групе "за које су они сматрали да су претња САД".

"Ово је био нови концепт, ова претња. У Вашингтону се свирала мелодија да смо 'угрожени'. У сваком случају, док сам ово радио, разговарао сам и са бројним мојим пријатељима са класе који су били аналитичари - и у том тренутку веома озбиљни аналитичари у Агенцији. А Сједињене Државе су се у међувремену спремале да нападну Ирак, јер је Ирак био 'претња'."

"Моји пријатељи аналитичари имали су увид у све 'сирове' информације које су дате америчкој влади и рекли су 'знате да је све ово сра*е, све је ово лаж - обавештајни подаци који долазе су лажни. И ови лажни подаци се користе да би се оправдало покретање новог рата'", испричао је он.

"У сваком случају, ја сам се 'преобратио' и почео сам отворено да говорим зашто не би требало да идемо у Ирак и да их оставимо на миру. И глас о овоме је прочуо (по агенцији). Позвали су ме, послали на полиграф. Хтели су да знају ко од свих мојих пријатеља има сличне ставове. Одбио сам да сарађујем и они су тада рекли: 'па пали сте на полиграфу, одузећемо вам безбедносну дозволу'", испричао је бивши званичник ЦИА.

Дакле, ово је било након двадесет и једне године у агенцији, одузели су ми дозволу и у суштини сам добио отказ, рекао је он и додао да је од тада аутоматски сумњичав кад неко покушава да оправда рат.

РАМПА И ТО ЖЕСТОКА! Украјинци се не залећу више, спрема се бежанија из Курске области

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА