Најновије

НА ЈЕСЕН СЕ СПРЕМА ВЕЛИКИ НАПАД НА РУСИЈУ: План је да ракете улазе дубоко у територију

Очекује се да ће овај пакет оружја бити најављен на јесен, што наглашава континуирану подршку коју САД пружа Украјини у текућем сукобу

САД су наводно близу договора да обезбеде Украјини крстареће ракете дугог домета, конкретно Јоинт Аир-то-Сурфаце Standoff Missiles (JASSM).

Ове ракете би значајно унапредиле војне способности Украјине, омогућавајући им да прецизно гађају циљеве на већим удаљеностима.

Међутим, постоје технички изазови које треба решити пре него што било која пошиљка буде могућа, па би Украјина могла да чека неколико месеци док се ти проблеми не реше.

РУСИ РАЗНОСЕ СВЕ ПРЕД СОБОМ: Уиграна акција на првој линији фронта (ВИДЕО)

JASSM је до сада углавном био интегрисан на борбене авионе произведен у САД, што би могло да представља додатне компликације у смислу интеграције са постојећом војном опремом Украјине.

Очекује се да ће овај пакет оружја бити најављен на јесен, што наглашава континуирану подршку коју САД пружа Украјини у текућем сукобу.

Према извештају Реутерса, САД ће ове јесени укључити америчке ЈЈоинт Аир-то-Сурфаце Standoff Missiles (JASSM) крстареће ракете дугог домета у пакет помоћи Украјини. Ове ракете имају домет од 370 километара и могу носити бојеву главу од 450 килограма.

Како се наводи у односу на претходни коментар тренутно се ради на интеграцији ових ракета са војним системима Украјине, а такође се разматра и дозвола за коришћење ових ракета на територији Русије.

Овај потез би значајно побољшао ударне способности Украјине, што би могло променити динамику тренутног сукоба.

JASSM крстарећа ракета нове генерације

Настао је као заједнички пројекат развоја ного крстарећег пројектила за потребе ратног ваздухопловства и морнарице.

Пројекат је одобрен планом буџета за 1996. годину. Програм Јоинт Аир-то-Сурфаце Standoff Missiles with Extended Ранге (JASSM) као наставак програма TSSAM ( Три Сервице Станд off Атацк Missile) који је прекинут када су морнарица и ваздухопловство објединили свој програм развоја новог крстарећег пројектила под именом JASSM.

Обе команде захтевале су хитан развој крстареће ракете која ће се лансирати са ваздухоплова за дејство по различитим циљевима у дубини противничке територије.

Како је описано крстарећи пројектили JASSM одликује високи степен преживљавања у суловима интензивне противничке ПВО, мали радарски одраз, дејство по покретним и непокретним циљевима, повећани домет и проширење оперативне даљине лета авиона-носача крстареће ракете.

Ти елементи су утицали да се развије крстарећи пројектил као је назван „стелт карактеристика“.

Крстарећи пројектил JASSM интегирсан је на великом броју борбених летелица: стратешки бомбардери: Б-52Х, Б-1Б, Б-2; ловачки авиони: Ф-16, Ф-15, Ф/А-18, Ф-22, Ф-35.

Ракета, има облик тела сличан спљоштеном трапезу са модификованим предњим и задњим делом ракете. Ракета има правоугаона склапајућа стреласта крила која се отварају после лансирања и налазе се на средини трупа.

После ласнирања ракета се спушта на малу висину и различитим заобилазним путевима (задатак да се отежа деловање ПВО браниоца) има задатак отежавање одређивања правца из кога долази ова крстарећа ракета.

У фази крстарења ракетом се управља уз помоћ инерцијалне навигације, а корекција путање се врши уз помоћ ГПС систем који је отпоран на ометање.

У завршној путањи лета аутономни систем за навођење на циљ преузима управљање летелицом и прецизно је води до тачке удара.

Крстарећа ракета JASSM располаже и са пасивним ИЦ трагачем који упоређује скенирану зону могућег циља са меморисаном сликом планираног циља и омогућава детекцију, праћење и вођење пројектила на циљ са „нултим“ одступањем.

Крстарећа ракета JASSM замишљена је као модуларни систем који омогућава интеграцију различитих подсистема бојевих глава, чиме се постиже универзалност.

У ракету је могуће уградити конвенциналну бојеву главу и подмуницијски склопови у зависности од врсте циља који се напада.

У ракету се уграђују репрограмијрајући упаљачи или електорнски који се активирају када пређе се одређено растојање или када прође одређени период.

Програм развоја крстареће ракете JASSM успорн је био 1999.

Ова ракета први пут употребљена је у агресији НАТО пакта на Савезну Републику Југославију март-јун 1999.

Серијска производња почела је 2000. године. Тада је замишљено било да се произведе 2.400 ракета.

Укупна цена JASSM 2000 године износила је 3 милијарде долара, а цена појединачне ракете креће се од 700.000 -800.000 долара.

После употребе над Ираком и Авганистаном израђена је нова верзија ове крстареће ракете продуженог домета чак до 2000 км као пројектила за лансирање субомниције типа ЛОЦАС, која би после распада лансирајућег контејнера била погоњена малим турбомлазним моторима.

Верзија Б добила је бојеву главу тежине 500 кг која има металну облогу велике густине са јаким степеном продора.

С временом развијени су били нови упаљачи који на основу сигнала за давање убрзања током продора било да је у питању бетонски блок или стена што одређује време кашњења детонације.

Верзије АГМ-158 JASSM

Крстарећа ракета АГМ-158 JASSM израђује се у три типа и четири конфигурације: АГМ-158А, АГМ-158Б са подверзијама АГМ-158Б2 и АГМ-158Б3 и АГМ-158Д која је најнапреднија јер има штедљивији млазни мотор, већи капацитет горива и већу прецизност.

JASSM-ER има исти спољни облик и стелт катактеристике, а турбомалзни је замењен турбовентилаторским мотором већег потиска и економичнијим горивом. АГМ-158Б2 има опцију допуну информација за време лета, бољи софтвер. Верзија АГМ-158Б3 је модернизација АГМ-158Б2 са уградњом ГПС система. Верзија АГМ-158Д задржала је исти труп, али има нови дизајн крила и носа пројектила, уградњом Weapon Дата Линк (WDL) са могућношћу поновног нишањења после лансирања пројектила и новим софтвером који омогућава повећану вероватноћу преживљавања пројектила за време лета кроз непријатљску територију. За сада верзију АГМ-158Д користи једино стратешки бомбардер Б-1.

Тактичко технички подаци

Димензије: дужина 5,2 м, ширина 63 цм, висина 52 цм, размах крила 3.800 mm

Стартна маса пројектила: 1025 кг

Бојна глава: различита од 350-500 кг

Погон турбомлазни мотор

Kurir.rs/TV Фронт/Пренео: П. П.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА