Најновије

СИЈАРТО: Нема стабилности на Западном Балкану без кључне земље региона - Србије

Будимпешта пружа константну подршку Србији на њеном путу евроинтеграција, истакао је шеф мађарске дипломатије.

Крајње је време да чланице ЕУ искажу јасну подршку евроинтеграцији Западног Балкана, укључујући Србију, изјавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто изјавио је на Бледском стратешком форуму.

Сијарто је после састанка са српском министарком за европске интеграције Тањом Мишчевић рекао да ЕУ не може бити целовита, снажнија или отпорнија на кризе уколико не интегрише земље Западног Балкана, додајући да је Србија "очигледно кључна земља региона", пренела је агенција МТИ.

"Верујем да је крајње време да наши пријатељи из западне и северне Европе такође признају да би било знатно теже, а вероватно и немогуће, гарантовати стабилност Западног Балкана без Србије", упозорио је Сијарто.

Наглашавајући стратешки савез Мађарске и Србије, рекао је да Будимпешта пружа константну подршку Србији на њеном путу евроинтеграција.

Сијарто је истакао да је важан циљ отварање трећег поглавља у претприступним преговорима с Београдом током председавања Мађарске Савету ЕУ.

"Србија наравно чини велике кораке ка евроинтеграцијама већ 15 година", додао је шеф мађарске дипломатије, додајући да нажалост земље запада и севера Европе не цене увек довољно те кораке.

Сијарто је казао да има много лицемерја у ЕУ када се ради о проширењу, јер већина чланица јавно говори о томе колико подржавају пријем нових земаља, али на састанцима износе аргументе против тога.

"Зато је време да чланице ЕУ буду јасне и дају подршку Србији и Западном Балкану на путу евроинтеграција", поручио је Сијарто.

Рајзнер: Ако Украјина не одбрани Покровск – њен донбаски фронт ће се урушити

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА