Најновије

ШОК НА ИЗБОРИМА У НЕМАЧКОЈ: Политичарка која брани Србију и мрзи НАТО остварила неочекиван резултат

Сара Вагенкнехт, некада водећа фигура социјалистичке левице у Немачкој, која је основала је странку Савез Сара Вагенкнехт (БСВ) након напуштања странке Левица, на јучерашњим изборима у покрајинама Тирингији и Саксонији освојила је 16 одсто и 12 одсто гласова. Вагенкнехт је позната по оштрој критици НАТО-а и подршци Србији, као и критикама према режиму у Приштини.

Вагенкнехт је оштро критиковала НАТО бомбардовање Србије током сукоба на Косову 1999. године. На 20. годишњицу почетка бомбардовања, истакла је на Фејсбуку:
- На данашњи дан пре 20 година, НАТО је започео ваздушне ударе у сукобу на Косову. За мене је централна лекција из овог и других ратних умешаности последњих деценија: међународно право мора поново постати водећи принцип наше спољне политике. Немачка политика мора да се одвоји од ратоборне америчке политике. За мир и сигурност!Вагенкнехтова се такође противи санкцијама Русији и извозу оружја Украјини, залажући се за дипломатско решење сукоба. Њена странка, Савез Сара Вагенкнехт (БСВ), дели проруске ставове са десничарском Алтернативом за Немачку (АфД), али је Вагенкнехт одбацила могућност формалне коалиције са њима.

Подршка Србији и критиковање ЕУ политике према Србима на Косову и Метохији

Вагенкнехтова је позната по томе што, заједно са сарадницом Жаклин Настић, често истиче подршку Србији и српском народу на Косову. Настић је критиковала одлуку ЕУ да из либерализације визног режима Косова искључи Србе са севера, називајући тај чин срамним и у супротности са поштовањем права мањинских заједница. Настић је изјавила:

- Срби су равноправни грађани такозваног Косова – којег је, мора се имати на уму, НАТО ратом отцепио од Србије кршећи међународно право – и као такви се морају и третирати.

Страначка платформа и политичка стратегија

Вагенкнехтова је основала БСВ након напуштања Леве странке, комбинујући левичарску економску политику са конзервативним ставовима о миграцијама и проруских спољнополитичких иницијатива. Иако релативно нова, странка је забележила значајан успех на регионалним изборима у источној Немачкој, привлачећи гласаче незадовољне традиционалним партијама.

Вагенкнехтова је своју политичку каријеру започела као комуниста и дуго обликовала политички правац немачке Леве странке пре него што је покренула БСВ. Њена реторика и политички ставови поларизују јавност, али њен утицај на немачки политички пејзаж расте, посебно уочи савезним изборима планираним за септембар 2025. године, где би могла бити кандидаткиња своје странке за канцелара.

КАТАСТРОФА НА ПОМОЛУ: Украјинске јединице могу бити опкољене код Покровска

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА