Најновије

ИСЦУРЕЛИ ДЕТАЉИ ИЗ ИЗРАЕЛА: Копнена инвазија на Либан само што није!

Израел планира ограничену копнену операцију у Либану која би ускоро могла да почне, речено је Вашингтону из Израела, наводи један званичник САД-а, преносе амерички медији.

Израелска планирана копнена операција била би мањег обима од његовог последњег рата против Хезболаха 2006. године и фокусирала би се на чишћење милитантне инфраструктуре дуж границе како би се отклонила претња израелским пограничним заједницама, рекао је званичник, под условом да остане анониман, пише Вашингтон пост.
Сједињене Државе верују да би Израел ускоро могао да покрене ограниченији копнени упад у јужни Либан него што је првобитно планирано, након разговора између две земље протеклог викенда, рекао је амерички званичник, преноси Си-Ен-Ен.
Ограничени копнени упад циљао би на инфраструктуру Хезболаха у близини границе са Израелом. Израелске специјалне снаге већ су извеле мале нападе на либанску територију протеклих дана у склопу припрема за потенцијалну израелску копнену офанзиву, према америчким званичницима и два извора упозната с тим.

Након операција у либанским селима дуж границе – познатим као Плава линија – очекује се да ће се израелске трупе повући назад у Израел. САД не верују да та намера личи на 34-дневну операцију Израела у Либану 2006. године, тврди амерички званичник, већ на значајно смањену верзију тога и онога што је раније планирано.
Извор је упозорио да су амерички званичници забринути да би оно што би могло да почне као "ограничени упад" могло прећи у већу операцију на дужи рок. О тим забринутостима се разговара са израелском страном, рекао је амерички званичник.

Немачка почела евакуацију својих држављана из Либана
Немачка је евакуисала особље своје амбасаде из Либана, које није неопходно, као и чланове њихових породица и немачке држављане који су медицински угрожени, а даће подршку свима другима који желе да напусте ту земљу, саопштила су данас министарства иностраних послова и одбране Немачке.

"Тренутно има 1.800 регистрованих немачких држављана у Либану", рекао је данас портпарол немачког министарства спољних послова. Портпарол је навео да немачка министарства спољних послова и одбране настављају да блиско координирају евакуацију држављана Немачке из Либана, пренео је Ројтерс.

Немачко министарство спољних послова подигло је кризни ниво за дипломатске мисије у главном граду Либана, Бејруту, Рамали на окупираној Западној обали и главном граду Израела, Тел Авиву, поново током викенда, иако тамошње амбасаде остају оперативне.

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА