Најновије

КИЈЕВ У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ: Све више украјинских војника дезертира

Дезертерство у украјинској војсци је у другој половини године попримило масовни карактер, пише украјински портал „Страна“.

„Проблем дезертирања украјинских војника у одређеним размерама је постојао од самог почетка рата, али је од друге половине 2024. године заиста попримила масовни карактер. Према званичним подацима, само је у 2023. због неовлашћеног напуштања војних јединица и дезертерства осуђено 1.577 војника, а то је само врх леденог брега, наводи се у саопштењу“, објављеном на сајту.

У чланку се такође истиче, са позивањем на људе који се баве нелегалним пребацивањем преко границе, да су раније међу онима који су тражили илегалне начине напуштања Украјине то били усамљени случајеви. Од маја ове године у готово свакој групи су један или неколико војника.
„Временом се акумулира умор, поред тога, видите како око вас људи гину, постају богаљи. Али, најважније је да је нејасно како ће се све ово завршити и када. А живот пролази. Уопште, након другог рањавања у фебруару 2024. године из болнице сам самовољно напустио јединицу, неко време провео код рођака у селу код Винице, а затим нашао ‘коридор’ за Румунију“, наводи лист изјаву једног од украјинских дезертера.

Украјински ТВ канал „Новости. Лајв“ је, позивајући се на украјинску политичку и јавну личност Олесја Донија 23. августа објавио је да је у Украјини ове године забележено 37 хиљада случајева дезертерства и недозвољеног напуштања јединица, што је четири пута више од 2022. године.
Посланик Врховне раде Руслан Горобенко раније је изјављивао да је у Украјини против украјинских војника због недозвољеног напуштања јединица или одбијања да учествују у борбама покренуто више од 80 хиљада кривичних поступака.
У Украјини је од 24. фебруара 2022. године уведено ратно стање. Украјински председник Владимир Зеленски потписао је указ о општој мобилизацији. Мушкарцима од 18 до 60 година током периода ванредног стања забрањено је напуштање Украјине. За избегавање служења војног рока за време мобилизације, у држави је предвиђена кривична одговорност у виду затвора до пет година.
Раније је правник украјинског Центра за подршку ветеранима и њиховим породицама Роман Лихачов саопштио да је у Украјини ов 2022. године забележено више од 100 хиљада случајева самовољног напуштања јединица.

ИСЦУРЕЛИ ДЕТАЉИ ИЗ ИЗРАЕЛА: Копнена инвазија на Либан само што није!

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА