УДАРНО САОПШТЕЊЕ КРЕМЉА: Донете су веома важне одлуке

Специјална војна операција у Украјини иде својим током и не треба повезивати сваки напад украјинских снага на руске регионе са изменама нуклеарне доктрине Русије, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

На питање да ли Кремљ сматра напад дронова на руске регионе провокацијом у светлу уношења измена у руску нуклеарну доктрину, Песков је нагласио да се не треба превише позивати на тај документ.
- Тај документ је изузетно важан. Донете су важне одлуке, оне ће бити формализоване на одговарајући начин, али специјална војна операција се наставља својим током, и не треба сваки пут тражити неке везе - изјавио је Песков.

Подсећамо, руски ПВО системи су 29. септембра уништили 125 украјинских беспилотних летелица изнад седам руских региона, као и изнад Азовског мора. Једна од нових измена доктрине предвиђа да поуздане информације о масовном лансирању ваздушно-космичког оружја на Русију могу постати основа за нуклеарни одговор Москве.

Руски председник Владимир Путин је на седници Савета безбедности о нуклеарном обуздавању предложио да се унесу низ појашњења у вези са условима за употребу нуклеарног оружја.
Путин је истакао да Русија задржава право да употреби нуклеарно оружје у случају агресије на њу, укључујући и ситуације у којима непријатељ користи конвенционално оружје, ако то представља претњу виталним интересима државе.

СКУПШТИНА СРБИЈЕ: Усвојен ребаланс буџета за 2024. годину

Извор: Рт.рс