Најновије

"Волстрит џорнал": "План победе" Зеленског наишао на млак пријем у САД

Захтев украјинског лидера да му Вашингтон дозволи ударе дубоко по руској територији ракетама дугог домета је одбијен, наводи лист.

Владимир Зеленски није успео да обезбеди већу америчку подршку у сукобу с Русијом током своје последње посете САД, нити је импресионирао Вашингтон својим "планом победе", пише "Волстрит џорнал".

Тзв. план победе Зеленског има четири кључна услова, који подразумевају да Запад Кијеву пружи безбедносне гаранције које би биле сличне чланству у НАТО-у, наставак украјинске офанзиве у Курској области како би је Кијев користио као адут у преговорима с Москвом, испоркуа "специфичног" западног оружја Украјини, и међународна финансијска подршка Кијеву.

Када је Зеленски покушао да свој план представи у САД, суочио се с "млаким пријемом", пише "Волстрит џорнал".

Амерички лист наводи да је администрација америчког председника Џозефа Бајдена која и даље "одмерава потезе које би Москва могла да схвати као ескалацију", била "скептична и рекла да жели више детаља".

Док су САД најавиле нови пакет војне помоћи Кијеву, до сада су се уздржавале од "испуњавања главног захтева Зеленског: дозволе за напад на Русију ракетама великог домета", приметио је "Волстрит џорнал".

Амерички лист оцењује да неуспех Кијева да убеди САД да значајно повећају помоћ "указује на опасан пут који је пред" Западом и Украјином, посебно пошто су украјинске линије и даље под снажним притиском у Донбасу. "Волстрит џорнал" наводи да без "великог пораста" обима војне подршке, циљ Украјине да заузме све територије на које има претензије "делује далеко".

Прошлонедељни извештај "Блумберга" такође је тврдио да западни званичници не верују да ће "план победе" Зеленског донети искорак у сукобу, јер није садржао суштинске измене приступа сукобу, и махом се сводио на "листу жеља".

Коментаришући мапу пута, портпарол Кремља Дмитриј Песков је истакао да она не садржи никакве специфичности и да не нуди ништа западним присталицама Кијева.

У међувремену, руски председник Владимир Путин рекао је да ако Запад дозволи Украјини да користи оружје дугог домета за ударе дубоко по руској територији, то ће значити да НАТО "води рат" против Москве.

Руски лидер је прошле недеље такође предложио да се национална нуклеарна стратегија ажурира како би се предвидело да се "агресија на Русију од стране било које ненуклеарне државе, али уз учешће или подршку нуклеарне државе" сматра "заједничким нападом" и преласком нуклеарног прага.

То значи да би САД, Велика Британија или Француска биле саучесници у хипотетичком украјинском нападу на руско тло оружјем које су ове земље испоручиле.

ПРОТЕСТ АКТИВИСТА ИСПРЕД СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ: Негодовали због одлагања расправе о литијуму

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА