Најновије

Директор „Росатома“: Ситуација у Запорошкој и Курској нуклеарки и даље тешка

Ситуација не постаје лакша ни у Запорошкој, ни у Курској електрани, и даље постоје претње од напада, упркос додатним мерама које је предузела Русија да би се искључили ризици од директних напада, изјавио је генерални директор „Росатома“ Алексеј Лихачов након посете директора ИАЕА Рафаела Гросија Запорошкој нуклеарки.

„Предузимамо додатне мере које искључују све ризике од директних напада, из очигледних разлога не можемо детаљно да говоримо о тим мерама, али их активно спроводимо“, рекао је Лихачов.

„Без обзира на то, и даље постоји претња у Курску, настављају да се чују сирене за ваздушни напад, што значи да постоји опасност и од ракетних и од напада дронова. У том смислу, наравно, ситуација не постаје лакша ни у Запорошкој, ни у Курској нуклеарки“, истакао је он.

Он је додао да ће „Росатом“ наставити да ради на томе да се објави ко су починиоци напада на Запорошку нуклеарну електрану.

Како је навео, ставови „Росатома“ и ИАЕА се разликују у погледу процене извора претњи за Запорошку електрану.

„Где се наше позиције и даље разилазе? У недостатку процене криваца, у утврђивању узрока и аутора тих претњи, чији се резултати углавном могу видети голим оком“, објаснио је Лихачов.

Према његовим речима, ИАЕА наставља да тражи додатне информације како би јасно идентификовала извор ових претњи.

„Сматрамо да треба ићи даље, не треба се плашити да се каже истина, да се утврди одакле долазе дронови, ко испоручује муницију и дронове како би они извели нападе на Запорошку нуклеарку, Запорошку термоелектрану, град Енергодар и градску инфраструктуру“, нагласио је директор „Росатома“.

Он је подсетио да је један далековод и даље оштећен, напајање станице и града је у зони критичне опасности, што је директно кршење постулата и принципа ИАЕА.

Запорошка нуклеарна електрана налази се на левој обали Дњепра поред града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и утврђеног капацитета. Станица има шест енергетских блокова снаге по 1 гигават. У октобру 2022. године нуклеарна електрана прешла је у руке Русије. Сви агрегати станице тренутно су у режиму „хладног гашења“ и не производе струју.

Губернатор Запорошке области Евгеније Балицки је 11. августа саопштио да је у украјинском гранатирању Енергодара избио пожар на расхладним системима Запорошке нуклеарне електране.

СТРАШАН УДАР ПРИШТИНЕ: Око 80 одсто виђенијих Срба завршило – на списку

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА