Најновије

ИЗРАЕЛ СПУШТА ЛОПТУ: Прихватили да се повуку са Филаделфијског коридора

Бела кућа је саопштила да последњи предлог САД о прекиду ватре у Појасу Газе укључује повлачење израелске војске из густо насељених области дуж Филаделфијског коридора, на граници између палестинске енклаве и Египта, што је Тел Авив наводно прихватио.
Паклене фреквенције...

Паклене фреквенције...

''Сам договор, укључујући предлог премошћавања, укључује уклањање израелских одбрамбених снага из свих густо насељених подручја у првој фази и то укључује оне области дуж и уз тај коридор“, рекао је потпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби на брифингу за медије.

Кирби је истакао да је Израел пристао на овај договор, али није појаснио да ли САД подржавају останак израелских трупа у слабије насељеним областима дуж Филаделфијског коридора током шестонедељне прве фазе споразума, преноси Тајмс оф Израел.

То долази дан након што је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху истакао да Израел мора да одржи присуство на коридору забринут због копања тунела ради палестинског шверца оружја у Појас Газе.

Портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер рекао је у уторак новинарима да су САД ''веома јасно ставиле до знања" да се Вашингтон противи могућности сталног присуства Израела у Гази, палестинској енклави.

Неколико сати пре Нетанјахуове конференције за новинаре, шеф Мосада Давид Барнеа је хитно отишао у Доху како би обавестио катарског премијера Мохамеда бин Абдулрахмана Ал-Танија да је Израел и даље спреман да у потпуности повуче своје снаге из Филаделфијског коридора у другој фази споразума о таоцима, рекао је арапски дипломата за ТоИ, потврђујући извештај дневника Харец.

Нетанјахуова канцеларија није демантовала извештај, уместо тога тврдећи да безбедносни кабинет још није разговарао о другој фази споразума.

На питање како ће ИДФ задржати присуство на коридору уколико је Барнеа обавестио стране званичнике о супротном, Нетанијаху је истакао да је говорио искључиво о смањивању броја трупа у првој фази споразума, после чега ће се борбе наставити уколико се не склопи споразум, што је, како тврди, ''мало вероватно''.

Прочитајте ОВДЕ о продору руске армије на Угледарском правцу фронта

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА