Најновије

ШЕСТИ ДАН БЛОКАДЕ: Хаос на Косову не јењава - Жиофре "жали случај" саопштењем

Косовска полиција је још у петак ушла у српске институције на северу Косова и од тада их држе под блокадом, а радницима није дозвољено да се врате на своја радна места.
Тортура...

Тортура...

У међувремену, јуче су председници привремених органа општина на северу позвани на саслушање у полицију 5.септембра под оптужбом да су фалсификовали документа, рекао је потпредседник Српске листе Драгиша Миловић.

Реч је о председницима Привремених органа Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића – Ивану Запорошцу, Ивану Тодосијевићу и Зорану Тодићу, директору ПИО Фонда за Косово, Игору Симићу, као и директору Дирекције ПИО Фонда за Косовску Митровицу Милану Радојевићу.

Миловић је указао на изузетно тешку ситуацију у којој се налазе Срби на Косову после последње акције косовских власти, упада у српске институције и њиховог затварања, наводећи да је 5.000 људи остало на улици.

Шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре указао је да низ некоординисаних акција Приштине не доприносе напретку, већ стварају додатне тензије на терену, поручујући да је неопходно вратити се имплементирању договорених споразума, и формирати ЗСО.

"Видели смо да је Приштина преузела низ некоординисаних акција што не доприноси напретку и ствара тензије на терену. Ми смо били веома јасни у нашим изјавама за јавност, у приватним разговорима, али кључна ствар јесте да морамо да се вратимо спровођењу онога што је договорено прошле године и ранијих година и да спроведемо све обавезе међу којима је и формирање Заједнице српских општина", казао је Жиофре за РТС.

По питању затварања српских институција на северу Косова, истиче да је за ЕУ неопходно да буде сигурна да људи који живе на Косову добијају неопходне услуге, да имају нормалан живот и да имају приступ свему ономе што им је потребно.

"То је став ЕУ и ми ћемо користити и План раста како бисмо ишли у правом смеру када је реч о нормализацији односа Београда и Приштине", наводи.

Како каже, нормализација односа је једно од кључних питања евроинтеграција.

"Сигурни смо да је процес нормализације односа Београда и Приштине одувек био кључни фактор у преговорима и тако ће и остати. Чак и у контексту Плана раста ми очекујемо да ће две стране да испуне све обавезе на путу нормализације, да се испуне сви споразуми укључујући и прошлогодишње", казао је Жиофре.

Прочитајте ОВДЕ о продору руске армије на Угледарском правцу фронта

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА