Најновије

СТИЖЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ МОСКВЕ: Провокације у Придњестровљу сматраће се нападом на Русију

Било какве провокације против руских мировњака и грађана у Придњестровљу сматраће се нападом на Русију, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Подсетићемо да поред руских мировњака, који се налазе у Придњестровљу, тамо живи преко 220.000 држављана Русије. Било какве провокације ће се у складу са међународним правом сматрати нападом на Русију“, казала је Захарова.

Она је напоменула да у Молдавији траже да се „ослободе“ руског војног присуства у Придњестровљу.

„Да ли су се они тамо случајно појавили? Можда ће некоме, бар у редовима режима Маје Санду, пасти на памет да прочита историју свог региона, државе, територије? Можда би могли да се сете шта се тамо дешавало пре пар деценија и како је могло да се заврши? С тим у вези желимо још једном недвосмислено да упозоримо да се не десе такве авантуре. Такве иницијативе могу да износе само непријатељи молдавске државности и народа, који желе њихово уништење“, закључила је Захарова.

Придњестровље, у којем 60 одсто становника чине Руси и Украјинци, тражило је отцепљење од Молдавије и пре распада СССР-а, плашећи се да ће се Молдавија, на таласу национализма, придружити Румунији. Године 1992, након неуспелог покушаја молдавских власти да силом реше проблем, Придњестровље је фактички постало територија ван контроле Кишињева.

Ове године се навршавају 32 године од почетка мировне операције у Придњестровљу. Мир у зони сукоба обезбеђују руски војници, придњестровски, молдавски и војни посматрачи из Украјине.

ДАЧИЋ УПОЗОРАВА: Курти спрема пакао!

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА