Најновије

СТРАШАН УДАР ПРИШТИНЕ: Око 80 одсто виђенијих Срба завршило – на списку

Удар на Српску листу из Приштине класичан је предизборни покушај да се противник дискредитује и да се уместо њега поставе кандидати по вољи Пиштине али не и српског народа на КиМ, сматра политиколог са КиМ Александар Гуџић.

Председници Привремених органа на Косову и Метохији добили су позиве да се јаве на саслушање у регионалну косовску полицијску јединицу на северу КиМ, због наводних фалсификовања исказа.

Приштина „демонстрира“ своју демократију

Међу њима су Игор Симић и Милан Радојевић, а према речима потпредседника Српске листе Драгише Миловића познато је да се негде око 80 виђенијих Срба са КиМ налази списку за хапшење.

Политиколог са Косова и Метохије Александар Гуџић сматра да је све ово само у склопу наставка тортуре коју Срби на КиМ трпе од стране Аљбина Куртија.

„Ово је још једна у низу потврда да је демократија суспендована. Званична Приштина је одлучила да суспендује демократију и да за Србе могућност избора ни у политичком смислу – не постоји,“ оцењује Гуџић.

Другим речима, напомиње наш саговорник, Приштина не жели да Срби имају своје легитимне представнике, већ жели да им она наметне своје.
Дискредитовати садашње, наметнути своје

„Аљбин Курти и клика окупљена око њега сматрају да они могу најбоље да одреде ко ће бити представник Срба и ко Србе може да представља… Јер, ако су неке неправилности постојале, у шта сумњам, оне су могле бити решене на другачији начин, а не овако,“ сматра наш саговорник.

Међутим, напомиње Гуџић, јасно је да Курти жели да до краја искористи своје позиције и да над Србима изврши максималан психолошки притисак, а све са једним циљем.

„Бојим се да је ово што ради Приштина покушај да компромитује, дискредитује и спречи српски народ окупљен око Српске листе да се кандидују на предстојећим косовским изборима,“ уверен је Гуџић.

Он подсећа да Приштину чекају у фебруару 2025. Парламентарни, а могуће и општи избори и да они на сваки начин желе да искористе време које имају да буквално сломе отпор међу Србима, али верује да им то неће поћи за руком.

Курти не бира начин да избаци Србе из игре

Миловић је у видео укључењу за РТС навео да Срби на КиМ трпе свакодневни психолошки притисак, то је све један политички монтиран процес како би се послала порука људима да нису овде сигурни и да немају перспективу.

Он је истакао да је ситуација на терену ''изузетно тешка'', да владају велика напетост и неизвесност, као и забринутост за то, шта следеће могу да ураде власти у Приштини и премијер привремених приштинских институција.

Не треба заборавити да је Приштина покушала да Српску листу после догађаја у Бањској прогласи за терористичку, али да тада није имала од запада зелено светло за тако нешто.

ОПЛЕО БАШ ЈАКО: Јадно и бедно, Додик реаговао на изненадни долазак Шмита у Бањалуку

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА