Најновије

Захарова о Макроновом ауторском тексту пред посету Србији: Послата је нацистичка порука

Портпарол Министарства спољних послова Русије реаговала је данас на ауторски текст Емануела Макрона објављен у "Политици" и подсетила колико је пута до сада Русија, у поређењу са Француском, пружила помоћ Србији и њеном народу и у политичком и у економском смислу.

Позив француског председника Емануела Макрона Србији да се прикључи "уједињеном (европском) фронту против Русије" изнет у ауторском тексту објављеном непосредно пре његовог доласка у Београд у "Политици" и листу "Данас", је "очигледно нацистичка" порука, изјавила је данас портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Ипак, како је објаснила, "Срби знају шта значи када Северноатлантска алијанса гради своју политику против неке конкретне државе или нације".

"Не сећам се да им је званична Француска притекла у помоћ, али се сећам колико их је пута Русија спасавала. И то није само било у далекој прошлости. То је, такође, недавна историја", рекла је Захарова.

"Сада не говорим само о политичком противљењу Русије ономе што су урадили Србији, бацајући НАТО бомбе на њу. Ја сада не говорим само о нашем тврдом ставу о питању српског јединства и недопустивости распарчавања Србије. Говорим и о огромној економској помоћи коју пружамо Србији. То није само помоћ која је изражена у пројектима од обостране користи. Она укључује и узимање у обзир захтева Србије, њеног руководства", додала је она.

Портпарол је, коментаришући ауторски текст Макрона за "Политику", поручила да би "јако желела" да "српски листови и новинари то не забораве" и да "памте заједничку прошлост (Русије и Србије)", те "размишљају о заједничкој будућности".

Како је објаснила, српски медији су, упркос свему ономе што се десило у прошлости, објавили ауторски текст Макрона којим се позива на "стварање антируског фронта, у који би Србија требало да уђе". 

"Мислим да Макрон није рекао ништа ново, ни паметно. Али имам питање: како се никоме није упалила лампица када су овакве речи (антируског карактера) објављене? Ја сам за слободу говора, за разјашњавање односа на фер начин, у вербалној дискусији. Увек сам за то да се реагује на некакве појаве из јавне сфере", рекла је она, додајући да се ради о "нацистичком урликању".

СТРАШАН УДАР ПРИШТИНЕ: Око 80 одсто виђенијих Срба завршило – на списку

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА